Vijesti

Sutra završava arheološka kampanja u Bijeloj

Bogata je povijest ovoga kraja a tragovi načina života u različitim vremenskim razdobljima i okolnostima izlaze na površinu zemlje u istraživačkim arheološkim misijama. Istraživačka lokacija je Bijela, jedini Benediktinski samostan u ovom dijelu Hrvatske, odnosno na području srednjovjekovne Zagrebačke biskupije, koji ima izuzetnu povijesnu važnost. Dan prije završetka ovogodišnje kampanje o nalazištu na velikoj radnoj površini na kojoj je obuhvaćena cijela samostanska crkva Svete Margarete dužine nekih 20-tak metara širine oko 10 metara. Kako voditelj istraživanja, doktor arheologije Andrej Janeš u razgovoru za Radio Daruvar naglašava, ove godine otvoren je prostor s vanjske strane Crkve oko svetišta.
Janeš

U slojevima istraženim ove godine arheolozi su naišli na…
Janeš

Ako se vratimo više od desetljeća unazad kada je započela arheološka kampanja u Bijeloj, koji su to pokazatelji koji istraživače navode na lokaciju odnosno mjesto istraživanja?
Janeš

I za razliku od onoga što se prije znalo:
Janeš

Koji je plan s ovim arheološkim nalazištem?
Janeš

Voditelj istraživanja doktor znanosti Andrej Janeš je i autor tekstova koji prate istraživački rad na lokaciji u Bijeloj, a s obzirom kako je ove godine u arheološku kampanju uključen i Zavičajni muzej Daruvar, zanima nas hoće li ovdašnja javnost imati priliku po završetku kampanje dobiti uvid u dosadašnja istraživanja na prezentaciji u Zavičajnom muzeju Daruvar?!
Janeš

Back to top button