Vijesti

Kako je bilo promatrati Meteorski roj na Petrovom vrhu?

Prije nekoliko dana, zapravo noći, Astronomsko društvo Kumova slama organiziralo je atraktivan večernji program na otvorenom. Ležerno, u pravom smislu te riječi, iz ležećeg položaja s pogledom prema nebu, očima priviknutim na mrak a u noći skoro pa mladog mjeseca, Meteorski roj je bio lako uočljiva atraktivna astronomska pojava. Za promatranje Perzeida s Petrovog vrha odlučio se popriličan broj zaljubljenika u nebeska događanja, što je za Radio Daruvar ispričao, potkrijepivši tvrdnju i slikom i riječima, tajnik Astronomskog društva Kumova slama Antun Toni Boroš:
Boroš

Promatrači su mogli dobiti odgovore na pitanja koja su postavljali jer je uz članove Astronomskog društva Kumova slama na Petrovom vrhu bio i Lovro Dujnić član Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba:
Boroš

Lovro Dujnić je na Petrovom vrhu ponovno napravio vrhunske fotografije dubokog svemira, udaljenosti oko 8500 svjetlosnih godina.

Sljedeća aktivnost Astronomskog društva Kumova slama je ovogodišnja Skupština uz planirano predavanje o svemiru, izlasci na promatranje nebeskih pojava iz centra ili Petrovog vrha a poziv budućim članovima društva uvijek je otvoren:
Boroš

Godišnja članarina za studente i učenike u Astronomskom društvu Kumova slama je dva eura.

Autor fotografija Lovro Dujnić

O fotografijama:
Objekt: Wizard maglica NGC 7380
Udaljenost: 8500 svijetlosnih godina
Teleskop: SkyWatcher 250 PDS na EQ6 Pro
Guiding: SkyWatcher 102/500 acromat
Guiding kamera: ASI120MM Mini
Foto: ZWO ASI183MC Cooled sa ASI Airom
Ekspozicije: 180sec x 140
Dark: 20
Flat: 100
Gain: 111
Temp senzora -20C
Software: Pixinsight i Photoshop
Lokacija: Park tamnog neba Vrani kamen, Daruvar

Back to top button