Vijesti

Na istraživačkom lokalitetu u Pakracu plan je napraviti Arheološki park

Intenzivno se u zadnjih 10-tak godina istražuje povijest i stara arhitektura pakračkog arheološkog lokaliteta. Opseg lokaliteta kao i kulturni te povijesni značaj na kojem se provodi istraživanje u centru Pakraca vrlo su veliki. To je razlog zbog kojeg je Grad Pakrac odlučio na ovom prostoru napraviti Arheološki park uz prezentaciju na otvorenom, pojašnjava voditelj arheoloških istraživanja u Pakracu, magistar arheologije Krešimir Vacek, napominjući i koliko je ova sedma kampanja blizu ostvarenja postavljenih ciljeva?!
Vacek

S obzirom da su istraživači ove arheološke lokacije kustosi zaposleni u Gradskom muzeju Grada Pakraca prezentacije se provode svakodnevno za posjetitelje koji dolaze kao i predstavljanje povijesti Pakraca uz sve nove istražene informacije:
Vacek

Među ove godine istraženim arheološkim slojevima je:
Vacek

Prije nekoliko dana pronađene je nekoliko turskih lula, ukrasi za odjeću i kosturnice u dvorištu uz crkvu:
Vacek

Po završetku arheoloških istraživanja, nalazište i najvrednija arhitektura za prezentaciju konzerviraju se. Posjetitelji dolaze i za vrijeme trajanja arheoloških radova a kada se govori o dinamici dolazaka gostiju na ovu povijesno atraktivnu lokaciju Pakraca kako kaže voditelj istraživanja starog grada Pakraca Krešimir Vacek:
Vacek

Provedba ovogodišnje arheološke kampanje u centru Pakraca nastavlja se do kraja listopada.

Fotografije: Krešimir Vacek

Back to top button