Vijesti

Nikad lakše: Temeljito očistite cijelu tuš kabinu u samo nekoliko koraka

Sa sigurnošću se može reći da čišćenje kupaonice nije na popisu najomiljenijih kućanskih poslova, a jedno od najvažnijih područja za čišćenje u kupaonici je – tuš kabina. Ona može biti puna bakterija, pa ju je potrebno redovito čistiti, a ponekad i dubinski. Evo nekoliko savjeta koji će vam omogućiti da potpuno očistite svoj tuš, i da on izgleda blistavo i svježe u samo nekoliko koraka, piše The Sun.

Prije svega, očistite područje od svih bočica šampona, gelova za tuširanje, sapuna i britvica. Započnite s čišćenjem glave tuša oko koje se može nakupiti kamenac, čineći tuš manje snažnim i usmjeravajući vodu u čudnim smjerovima. Da biste se riješili kamenca, potrebna vam je obična plastična vrećica, gumica i ocat. Glavu tuša prvo skinite, a zatim plastičnu vrećicu napunite octom, u vrećicu uronite glavu tuša i osigurajte to gumicom. Ostavite glavu tuša u octu preko noći i ujutro će biti kao nova. 

Odvod tuša tamno je i vlažno područje koje većina izbjegava redovito čistiti. Ono što trebate napraviti je staviti gumene rukavice i podići odvodni sifon, te ukloniti dlake ili prljavštinu. Možete iskoristiti i žičanu vješalicu koju ćete malo izravnati i izvući van sve što je zapelo na vrhu odvoda ili sajlu koju ćete provući cijelim putem kako bi raščistila prolaz. Zatim pomiješajte pola šalice bijelog octa sode bikarbone i soli, te sve izlijte u odvod i prelijte ključalom vodom. Ostavite da stoji 15 minuta i onda prelijte s još kipuće vode. 

Kamenac i vodeni tragovi mogu brzo učiniti da vrata tuša izgledaju prljavo pa je vrlo važno temeljito ih očistiti. Kombinirajte destilirani alkoholni ocat s destiliranom vodom u omjeru 3:1 i stavite u zdjelicu u mikrovalnu pećnicu na 60 sekundi.  Nakon što se tekućina ohladi, izlijte je u bocu s raspršivačem. Na vrata nanesite sloj spreja, ravnomjerno pokrivajući cijelu površinu. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta. Odozgo prema dolje osušite vrata krpom od mikrovlakana, a zatim ostavite vrata otvorena kako bi preostala vlaga isparila s površine stakla. 

Mrlje i prljavština lako se mogu uhvatiti za pločice u tušu, a u nekim slučajevima počne i rasti plijesan. Započnite s prskanjem pločica vrućom vodom kako biste omekšali svu prljavštinu i otvorili pore u fugama. Zatim uzmite sredstvo za čišćenje, a možete ga napraviti i sami od mješavine octa i vode, i premažite njime pločice. Ostavite od odstoji oko deset minuta prije nego što počnete s ribanjem četkicom za zube, no pripazite da ne ogrebete pločice. Na kraju sve isperite i obrišite krpom od mikrovlakana.

Zavjese za tuš lako se čiste, a mnoge se mogu prati u perilici rublja. Pažljivo skinite zavjesu i stavite ju u perilicu na toplo pranje. Upotrijebite blagi tekući deterdžent i ponovno ju postavite na tuš kada je oprana. Vlažne mrlje dovode do rasta plijesni, pa otvorite zastor da se osuši. 

Trebat će oprati i pod tuš kabine, a to također nije težak zadatak. Isperite ili obrišite svu prljavštinu vrućom vodom i zatim poprskajte mrlje od sapuna ili kamenca tekućinom za čišćenje, i ostavite oko pet minuta. Obrišite spužvom i izribajte ako su mrlje tvrdoglavije. Nakon što izribate prljavštinu, dobro isperite i ostavite da se osuši na zraku. 

Izvor
Večernji list
Back to top button