Vijesti

Kako uštedjeti na hrani

Popis je obvezan pri kupnji kako bi se izbjeglo nagomilavanje hrane. Hrana je jedan od najvećih troškova svakoga kućanstva, ali uz pomoć jednostavnih navika na njoj se može uštedjeti dio mjesečnog budžeta

Hrana je jedan od najvećih troškova svakoga kućanstva, ali uz pomoć jednostavnih navika na njoj se može uštedjeti dio mjesečnog budžeta. Prije nego što krenete u kupnju hrane, pregledajte zamrzivač, hladnjak i smočnicu da biste mogli sastaviti popis hrane koja vam zaista treba.

Također, ne idite u kupnju gladni jer ćete lakše obuzdati impulzivnu kupnju namirnica koje inače ne biste kupili. Također je važno biti svjestan koliko vam količinski namirnica, poput voća i povrća, treba, da ih zbog prevelike količine ne biste bacili. Prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), u Europi se godišnje baci oko 80 milijuna tona hrane, a na svjetskoj razini taj broj iznosi 1,33 milijarde tona, odnosno čak jedna trećina ukupno proizvedene hrane.

Isprobajte namirnice robnih marki trgovačkih lanaca, koje su često jeftinije od brendiranih proizvoda. Nakon što kupite željenu hranu, važno je poznavati rok trajanja da biste je iskoristili na vrijeme. Neke namirnice, poput riže, suhoga graha, meda, octa, kukuruznog škroba i soli, gotovo da niti nemaju rok trajanja ako ih pravilno skladištite. Vrlo kvarljive namirnice ne treba konzumirati nakon roka, no neke druge dobre su i nakon roka naznačenog s “najbolje uporabiti do”.

Ako dobro isplanirate obroke za tjedan koji slijedi, možete ostvariti uštedu jer možete nabaviti namirnice koje su tad na akciji, a ujedno možete povezati namirnice koje pripremate. Primjerice, ako kuhate grah, znate da ćete ga imati za dva, a nekad i za više dana. 

Izvor
24sata
Back to top button