Vijesti

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Diljem Europe obilježava se 9. svibnja kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi i početak stvaranja Europske unije. Iako je prije 79 godina svijet oslobođen fašističkih i nacističkih režima, poražene ideologije traže svoj prostor za uspostavu totalitarizma, autoritarne diktature u svijetu u kojem se autoriteti grade na moći, podcjenjujući znanje. Godinama niz asocijacija otvara pitanje, da li se danas prakticiraju metode režima za koje se tvrdi kako su pobijeđeni. Koliko smo u ovom trenutku daleko od dubokog moralnog preporoda? Kada živimo u obmani, u kojoj se sve što izgovorite može upotrijebiti kao oružje protiv vas, samo za jedan kiseli podsmjeh, onda je stvarno dug put da obična prevara ne postane način mišljenja, unificirani model u kojem ljudi pasivno a možda i zbog straha odustaju od ciljeva koji nisu smisao dobrobiti pojedinca nego cijele zajednice.

U povodu današnjeg Dana Europe i dana pobjede nad fašizmom oglasila se porukom Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara.

Obilježavanje 9. svibnja kako naglašavaju u Udruzi konstantan je podsjetnik i borba za prava ugroženih i prava na slobodu u potpunosti. Povijesna istina je kako je antifašistička koalicija uspjela pokoriti najcrnje ljudsko stanje uma, fašizam, te uz velike žrtve donijeti slobodu, a da je upravo na strani pobjednika aktivna uloga bila učesnika NOB-a te time možemo biti samo ponosni i opetovano ponavljati – protiv fašizma nažalost i baš danas se treba uvijek i stalno boriti a svi zajedno moramo odgovoriti velikim izazovima mira i sigurnosti.

Iz kuta povjesničara o značaju antifašističke borbe kako nekad tako i sad, profesorica povijesti Danijela Štefan:
Štefan

Današnje vrijeme također a kako ističe profesorica povijesti Danijela Štefan:
Štefan

Back to top button