Vijesti

Urod kukuruza i soje, kvaliteta i količine

Sada se priprema poljoprivredna proizvodnja za iduću godinu jer kako siješ tako ćeš i žeti. Osim ove široko primjenjive poslovice u obradi zemlje važnu ulogu imaju i vremenske prilike. Ove godine od atmosferskih pojava svega je bilo, ne baš kada je i trebalo. Berba kukuruza i soje završava a sjetva počinje. Što se tiče kukuruza i soje a kako su rekli u razgovoru proizvođači iz našeg kraja, urod i kvaliteta su srednja žalost. Stabljika je dobra a prinosa nema zbog suše u srpnju i kolovozu. Rujan s kišom obarao je rekorde jer je zemlju na ovom području prošlog mjeseca natopilo oko 400-tinjak litara kiše po metru četvornom.

Prošle godine nekako u ovo vrijeme pa čak i ranije, po kretanjima u poljoprivrednoj proizvodnji, upravo poljoprivrednici predvidjeli su divljanje cijena hrane. To je bilo nekoliko mjeseci prije sukoba u istočnoj Europi, a cijene hrane posvuda i dalje nekontrolirano rastu.

Nakon uvoda s terena poljoprivrednu tematiku nakon berbe u pripremi sjetve nadopunjuje i to u ime, kod nas najveće poljoprivredne proizvodne tvrtke, daruvarskog Poljodara, doktor Mijo Sabolić:
Sabolić

Kakva je situacija na terenu?!
Sabolić

U utrci s vremenom u Poljodaru su uspjeli:
Sabolić

Što se tiče prinosa ovogodišnjeg uroda kukuruza…
Sabolić

Doktora Miju Sabolića kontaktirali smo kada se svjetsko tržište hrane zaljuljalo zbog sukoba na europskom istoku. Kako tada tako i sada, vlasnik daruvarskog Poljodara naglasio je, poslušajte važno je:
Sabolić

Dakle što se tiče dostatnosti naše domaće ratarske proizvodnje:
Sabolić

Dostatnost naše ratarske proizvodnje važna je za domaće tržište, izvoz je važan za ekonomski rast i razvoj a što se tiče kruha koji je cjenovno u samo godinu dana skočio s motkom, važno je da imamo kruha a kada imamo kruha bit će i igara.

Back to top button