Vijesti

Tjedan cjeloživotnog učenja u Tehničkoj školi Daruvar

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja te organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.
Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Tehnička škola Daruvar uključila se u obilježavanje 16. Tjedna cjeloživotnog učenja od 26.9. – 2.10.2022.

Ponedjeljak, 26.9.2022.

Nastavnik Goran Repinc održao je radionicu Arhimedovi izumi i zakoni. Učenici su se interaktivno prisjećali i upoznavali  s Arhimedovim doprinosom.

Predavanje Svjetlosno onečišćenje održala je nastavnica Dunja Županić.  Učenike je upoznala s pojmom svjetlosnog onečišćenja, njegovim štetnim utjecajem, kao i negativnim posljedicama u svim sektorima ljudskog djelovanja.

Radionicu Kako i zašto postati e-Građanin održala je nastavnica Ana Babić. Roditelje je upoznala sa stranicama e-Građanin te e-uslugama kojima građani mogu pristupati iz svog doma.

Utorak, 27.9.2022.

Radionicu Učim pisati glagoljicu održale su nastavnica Katja Husak i knjižničarka Sandra Milek. Učenici su se kroz dva školska sata upoznali s glagoljičnim slovima te napisali natpis 30 godina Tehničke škole Daruvar na glagoljici, ukrasili i bit će izložen u holu škole povodom Dana škole 3.11.2022. Izrađivali su i straničnike na kojima su također pisali  na glagoljici.

Predavanje učenicima Zašto je sigurnost u prometu u Hrvatskoj duplo lošija od EU prosjeka? Održao je Nastavnik Boris Bogdan. Gledajući broj smrtno stradalih u prometu na 100.000 stanovnika, HR je predzadnja u EU.

Nastavnica Dunja Županić održala je predavanje o financijskoj pismenosti u 4. pt razredu i 1.p razredu. U zanimljivom, korisnom i primjenjivom predavanju naglasak je stavljen na važnosti financijske pismenosti u razumijevanju financijskih proizvoda i donošenju ispravnih financijskih odluka kako bi se smanjio broj individualnih i poduzetničkih promašaja te smanjio rizik od siromaštva.

Učenici 2. rt razreda su kroz kviz znanja saznali i naučili brojne informacije o gradu Daruvaru koje je za njih pripremila nastavnica povijesti Ljubica Buzdum.

Radionicu Kako iz skice do 3D crteža i G-koda održala je nastavnica Libuška Klubičko-Palatinuš. Učenici su nacrtali jednostavno tijelo u prostoru i  generirali G-kod koji predstavlja NC program za CNC stroj.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja učenici 3.C i 2.B razreda Gimnazije Daruvar sudjelovali su u dvjema radionicama o tehnici paralelnog razmišljanja „Six Thinking hats” u sklopu redovite nastave engleskoga jezika. Materijale za radionice pripremili su učenici fakultativne nastave engleskog jezika Creativity in the classroom koji su također sudjelovali na radionicama, a sve je osmislila nastavnica engleskog jezika Antonia Varat.

Stručna suradnica Martina Maras Kolar održala je interaktivno predavanje Bonton u komunikaciji s osobama s invaliditetom u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja.

Učenici 3. p, 4.rt i 3.s razreda usvojili su pravila kulture ponašanja i ophođenja prema osobama s invaliditetom.

Predavanje Što nakon srednje škole – mogućnosti i kako donijeti odluku učenicima 4.el i 4.pt održala je Ivana Čoban u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja.

Srijeda, 28.9.2022.

Drugu godinu za redom, predstavnici Udruge slijepih Pakrac – Lipik održali su edukaciju učenika o slijepima i slabovidnima (kako slijepi/slabovidni vide, na koji način ispravno pristupiti i pomoći slijepoj osobi te koja su pomagala dostupna slijepim osobama).

Edukaciji su prisustvovali učenici i razrednici 3. p i 4. pt razreda sa stručnom suradnicom M. Maras Kolar.

U stolarskoj radionici TŠD, održana je radionica za osobe s invaliditetom po nazivom “ Izrađujemo novi proizvod recikliranjem” voditeljice Ljiljane Pilizzari Marić.

Radionica je počela u 14 h i trajala je do 16 h i na njoj je sudjelovalo 15 osoba, pretežito osoba s invaliditetom. Na radionici su izrađivane vaze i tegle za cvijeće od starih konzervi, vrućeg ljepila i boje.

Izrađivani su i stalci za kuhače, alat, olovke u kombinaciji konzervi i drva.

Četvrtak, 29.9.2022.

Radionicu Primjena andragoških metoda u novoj Metodologiji za izradu programa obrazovanja odraslih u održale se savjetnice ASOO Dragica Kovčalija i Mateja Mandić.

Predavanje Državna matura – uvjeti, mogućnosti, pravila polaganja održala je ispitna koordinatorica Žana Kovačević. Uputila je roditelje učenika četvrtih razreda Tehničke škola Daruvar u sadržaj, uvjete, način i postupke polaganja ispita državne mature.

Petak, 30.9.2022.

Radionicu Virtualna kuhinja održali su nastavnici Stana Lukić i Mario Mlinarić. Aplikacija KuhARica razvijena je u okviru projekta Erasmus+ pod nazivom Inovativna rješenja za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom. Aplikacija je zamišljena kao virtualna kuharica koja ima funkcionalnosti pregleda, stvaranja i uređivanja interaktivnih recepata, te igre u proširenoj stvarnosti (AR-u).

Predavanje i radionicu Ugljični otisak učenicima je održao nastavnik Zdravko Sikora. Učenici su pogledali prezentaciju o ugljičnom otisku na osnovu koje su uočili složene odnose između ljudi i okoliša.

Kroz debatu su razvijali kritičko mišljenje te osobnu i društvenu odgovornost za održivi razvoj.

Nastavnik Dalibor Hašpl je u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja održao radionicu Izrada klina na CNC stroju sa pripremom stroja i alata za rad. Prikazana je izrada klina na CNC stroju HAAS od pisanja tehnološke dokumentacije, pripreme alata i stroja do gotovog proizvoda.

Sandra Milek, dipl. inf. i dipl. knjiž.

Tehnička škola Daruvar

Back to top button