Vijesti

Spomendan policije i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara

Odlukom ministra unutarnjih poslova RH Davora Božinovića od 22.veljače 2021., 18.na 19. kolovoza u Daruvaru obilježava se kao Spomendan Ministarstva unutarnjih poslova RH. Osim u Daruvaru, Spomendan MUP-a RH obilježava se: 1.3. Pakrac, 31.3. Plitvice, 2.5. Borovo selo, 26.6. Glina, 26.7. Struga Banska, i 1.8. u Dalju.

U povodu Spomendana policije u Daruvaru i Dana hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata zapaljene su svijeće kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Daruvar a potom formirana Kolona sjećanja koja je prošla središtem grada. U koloni sjećanja bili su članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, izaslanik predsjednika Sabora RH predsjednik županijske HVIDR-e Mladen Marinković, izaslanstvo MUP-a RH, zamjenik načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, načelnik PP Daruvar Dalibora Čajsa sa zamjenikom Draženom Joščakom, pripadnici policije, izaslanstvo JVP Daruvar na čelu sa zapovjednikom Zdenkom Brandejsom, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno Markom Ratkovićem izaslanikom potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, izaslanstvo županije predvodila je dožupanica Tanja Novotni Golubić, na čelu izaslanstva Grada Daruvara bila je Vanda Cegledi, u ime Općine Končanica bio je Franjo Berečki, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Gradskog puhačkog orkestra i građanke i građani Daruvara.  Kretanje Kolone sjećanja pratila su crkvena zvona i pucnjevi topa Udruge Gradske straže iz Požege. Komemoracija je održana kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića. Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu u ime organizatora Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara, predsjednik Ivo Gjaić evocirao je uspomene na događaje 18 i 19. kolovoza 1991. u Daruvaru:
Gjaić

Te noći…
Gjaić

Za iskazanu hrabrost i zasluge u Domovinskom ratu Odlukom bivše predsjednice Republike Hrvatske, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog, a Odlukom ministra MUP-a RH, 18. na 19.kolovoza u Daruvaru obilježava se kao Spomendan MUP-a RH, i kako je ovom prilikom posebno naglasio Ivo Gjaić:
Gjaić

I u obraćanju Marka Ratkovića izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja naglasak je bio na apelu za pomoć u pronalasku nestalih hrvatskih branitelja:
Ratković

Prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi:
Cegledi

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik županijske HVIDR-e Mladen Marinković samo je podsjetio na niz obljetnica iz Domovinskog rata ovih dana u Hrvatskoj:
Marinković

Kraći vjerski obred kod Spomenika braniteljima Daruvara u Parku Antuna Jankovića predvodila su oba daruvarska župnika Žarko Turuk i Ivan Popić..

Irena Ivanović-Lasta

Back to top button