Vijesti

Prijedlog Cjenika sakupljanja otpada – Javno savjetovanje

U samostalnoj Hrvatskoj, Ujedinjenoj Europi i bome po cijelom svijetu, poskupljenja su ritual ovogodišnje svakodnevnice. Jedina odstupanja u skokovima cijena unazad nekoliko dana, zasada se odražavaju kroz pojeftinjenje  goriva. Od goriva je sve krenulo a hoće li i dalje cijene goriva biti referentne za sve ostale proizvode, pitanje je sad?!

Na tragu pronalaženja odgovora na ovo pitanje izdvajaju se cijene plina i struje. Zadržimo se kratko na plinu. Kada je sva infrastruktura odrađena dolazi do poremećaja zbog kojeg plin kao energent više nije rješenje, nego problem. Taj problem je poskupio za godinu dana i osam mjeseci sa 17 na 222 eura po MWh.

Zašto bi struja bila jeftinija od plina. Ritam poskupljenja struje žestok je kao i ritam poskupljenja plina. U samo godinu dana i osam mjeseci s 50 eura po MWH postignuta je cijena od 513 eura. To su prosječne cijene skinute sa stranica CEGH-a burze u Beču za plin, i za struju CROPEX-a hr, pa vi računajte, ako vam je lakše dobiti postotak kojim će ošinuti po džepu stanovnika.

Nakon ovih cijena, poskupljenje sakupljanja komunalnog otpada djeluje vrlo obzirno.

Sakupljanje komunalnog otpada poskupjet će za u prosjeku 22 kune a primjena novih cijena kako nas, u ime pružatelja javne usluge Daruvarskog komunalnog poduzeća Darkom, informira predsjednica uprave magistrica Ivana Djedović:
Djedović

Za realizaciju ideje trebalo je obaviti sve predradnje:
Djedović

Predstavnička tijela lokalnih samouprava sastala su se i Odluke su donesene . Fiksna cijena će se promijeniti a davatelj usluge Darkom, tri mjeseca nakon Odluka Vijeća treba donijeti cjenik. Donošenju Cjenika prethodi javno savjetovanje koje je Darkom pokrenuo 10. kolovoza:
Djedović

Pružatelj javne usluge ima obvezu javnost obavijestiti o razlozima zbog kojih će doći do poskupljenja i informirati korisnike usluge s prijedlogom novog Cjenika. Razlozi su jasni, val poskupljenja nije zaobišao ni ovu uslugu, a koliko će usluga poskupjeti saznajemo u nastavku…
Djedović

I novina je uvođenje spremnika od 240 litara po cijeni za varijabilnu komponentu od 19 kuna i 20 lipa. Nova cijena za fiksnu komponentu usluge usvojena na sjednicama predstavničkih tijela je 58 kuna:
Djedović

U odnosu na dosadašnje račune, poskupljenje po džepu stanovnika odrazit će se kroz dodatnih 22 kune u prosjeku. Izmjene Cijena prati Javno savjetovanje koje traje do 11.rujna i u koje se korisnici usluge sakupljanja komunalnog otpada mogu prijedlozima, sugestijama, primjedbama i komentarima uključiti, evo kako:
Djedović

Ovih nekoliko dana od kada je otvoreno javno savjetovanje da li je bilo komentara građana?
Djedović

Dakle imate li komentar u prilog javnom savjetovanju slijedom prijedloga novih cijena pružanja usluge sakupljanja komunalnog otpada, obrazac možete preuzeti na mrežnim stranicama Darkoma, popuniti obrazac, dodati stav uz prijedlog Cjenika i poslati na elektroničku poštu Darkoma do 11. rujna.
Djedović

U prilog priči o skokovima cijena zanimalo da li kako i jesu li dosada u Darkomu nabavili plin za nastupajuću sezonu:
Djedović

A i to će se uskoro znati, od koga će Darkom nabaviti plin za grijanje društva u predstojećoj sezoni.

Irena Ivanović-Lasta

Back to top button