Vijesti

Službena potvrda iz HŽ infrastrukture – pokrenut je postupak obnove pruge, ubrzat će se putovanje Daruvar- Zagreb – Daruvar

Kako smo to već prije nekoliko dana neslužbeno informirali u našem Informativnom programu sada možemo i službeno potvrditi pruga je u postupku rekonstrukcije a što taj postupak sve obuhvaća javnost su izvijestili iz HŽ infrastrukture.

HŽ infrastrukturi obratili smo se elektroničkom poštom za potpunu i točnu informaciju o tijeku postupka rekonstrukcije pruge od Banove Jaruge do Daruvara te pitali Kakav je plan za prugu od Banove Jaruge do Daruvara, možemo li u Daruvaru očekivati kraće putovanje do Zagreba nakon rekonstrukcije pruge i da li je obnova pružnih prijelaza dio novog većeg projekta???

Informaciju iz HŽ infrastrukture prenosimo u cijelosti

Za sanaciju pruge Banova Jaruga – Daruvar (duljine 53,4 km) izrađena je natječajna dokumentacija te se tijekom ovoga mjeseca očekuje pokretanje postupka nabave za radove. Radovi će obuhvatiti sanaciju gornjeg ustroja pruge (pragovi, tračnice itd.), građevinsku obnovu željezničko – cestovnih prijelaza, prolazne kolosijeke i skretnice u kolodvorima. Financiranje projekta planirano je iz kredita Europske investicijske banke. Brzina prometovanja će se podići s 40 na 80 km/h što će doprinijeti skraćivanju putovanja. Također, na toj dionici postoji niz ograničenih brzina ukupne duljine oko 5 kilometara koje će se većim dijelom ukinuti nakon obnove pruge, čime će se također putovanje ubrzati.

Što se tiče željezničko – cestovnih prijelaza u sklopu projekta obnove sanirat će se kolnička konstrukcija preko pruge na prijelazima, a uređaji osiguranja već se moderniziraju kao dio zasebnog projekta osiguranja i modernizacije željezničko – cestovnih prijelaza. Tako će se na području grada Daruvara na tri prijelaza ugraditi novi elektronički uređaji osiguranja s cestovnim svjetlosno-zvučnim signalima i polubranicima. To su željezničko – cestovni prijelazi: Daruvar 1, Daruvar 2 i Batinjska Rijeka, dok je na području Bjelovarsko – bilogorske županije kroz navedeni projekt predviđeno osiguranje ukupno 21. prijelaza. Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova, a obuhvaća osiguranje ukupno 95 željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj, navodi se u obavijesti koju su u redakciju Informativnog programa Radio Daruvara slijedom naših pitanja uputili iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Back to top button