Vijesti

Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi “ni od čega”

Kada temperatura u termometru padne, u potrazi smo za toplim jelima na žlicu. Ovo varivo od krumpira, mrkvice i graška idealno je za takve trenutke.

Radi se od relativno jeftinih sastojaka koje većina ima u svojem hladnjaku i smočnici, ne iziskuje puno truda ni kulinarskog znanja, a iznimno je zasitno zahvaljujući povrću s dosta prehrambenih vlakana.

Dodatno ćete uštedjeti ako kupujete namirnice u većim pakiranjima, poput krumpira i luka u većim vrećama.

Više okusa, pak, dobit ćete ako se poigrate sa začinima. Primjerice, samo jedna žlica umaka od soje dodat će umami okus jelu. Ako pri ruci nemate umak od soje, ne brinite. Varivo možete skuhati i bez njega.

Sastojci za varivo od krumpira, mrkve i graška:

  • 700 g krumpira
  • 200 g smrznutog graška
  • 3 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 1 l vode
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica mediteranske mješavine začina
  • 1 žlica umaka od soje
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema variva od krumpira, mrkve i graška:

  1. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i celer. Pirjate na srednje jakoj temperaturi oko pet minuta, dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
  3. Umiješajte koncentrat od rajčice i pirjajte sve zajedno još jednu minutu.
  4. Podlijte povrće vodom i dodajte povrtnu kocku. Promiješajte.
  5. Ubacite u lonac i  krumpir i mrkvu očišćene te narezane na manje kocke.
  6. Dodajte umak od soje, sol i papar te mediteransku mješavinu začina.
  7. Kada varivo zavri, smanjite temperaturu, poklopite i lonac i pustite da se sve kuha oko 25 minuta uz povremeno miješanje.
  8. Ubacite smrznuti grašak u lonac i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta.
  9. Poslužite toplo s kriškom kruha.
Izvor
Zadovoljna.hr
Back to top button