Vijesti

Rezime 14. Manifestacije 10 dana astronomije u Daruvaru

I bila je 14. svemirska manifestacija u Daruvaru. Astronomsko društvo Kumova slama u proteklih 15 godina, organiziralo je 14 festivala astronomije u Daruvaru uz jednu otkazanu manifestaciju zbog epidemiološke ugroze 2020. Dosada je u Daruvaru priređeno 140 dana astronomije s brojnim pratećim programima, promatranjima nebeskih tijela danju i noću, radionicama, astro vrtićima, stručnim županijskim vijećima te skupštinama Hrvatskog astronomskog saveza. Ovaj grad u svemirskim pričama ima svoje prepoznatljivo mjesto, a sada kada je iza organizatora Astronomskog društva Kumova slama još jedan festival znanosti, bilo bi dobro podvući crtu i saznati, kako je prošlo 10 dana astronomije u Daruvaru 2024?! Evo što kaže tajnik društva i predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Toni Boroš:
Boroš

10 dana astronomije je manifestacija koja je izašla izvan lokalnih okvira, a ove godine radionice su organizirane i na lipičkom području:
Boroš

Toni Boroš parafrazirajući Korada Korlevića podsjetio je na razloge zbog kojih se svake godine vrlo motivirano pristupa organizaciji 10 dana astronomije u Daruvaru:
Boroš

Priprema li još neki od svemirskih programa Astronomsko društvo Kumova slama između 14. i 15. Svemirske manifestacije u Daruvaru:
Boroš

Ukratko i o financijskim podupirateljima manifestacije koja stoji oko sedam i pol tisuća eura. Osim daruvarskih sponzora…
Boroš

Astronomsko društvo Kumova slama nabavlja elektronski teleskop pomoću kojeg se astronomska promatranja mogu pratiti na ekranu tableta. Teleskop je u postupku nabave i čim stigne u Daruvar bit će dostupan za promatranje nebeskih pojava iz centra grada.

Back to top button