Vijesti

Prvih 95 godina Ekonomske i turističke škole Daruvar

Ekonomska i turistička škola danas proslavlja velikih 95 godina postojanje. Lijepe godine, odškolovane generacije i bogata različita iskustva. Škola je osnovana 1928., jer se u gospodarskom središtu prirodno ukazala potreba za trgovačkom školom koja je izrasla u Državnu trgovačku akademiju prošla razne procese, radila kontinuirano i u ratovima da bi danas Ekonomska i turistička škola Daruvar kao projektna predvodnica, prva Mirotvorna škola u Hrvatskoj u interakciji učenika i profesora s građanima Daruvara, kolegama iz drugih škola u Hrvatskoj i Europi izgradila prepoznatljiv status, kvalitetu obrazovanja i ime koje se cijeni. Od tih 95 jubilarnih, nije malo provesti više od trećine vremena obrazujući djecu u školi i organizirajući poslove na mjestu ravnateljice. Dinka Kavalir u Ekonomskoj i turističkoj školi u svojih 35 godina rada od kojih 20 kao nastavnica i 15 na mjestu ravnateljice otvorila je neke nove suvremene pravce slijedom kojih je ova daruvarska škola pokazala da svijet može biti i mirno, mjesto bez granica gdje su ljudi povezani željom i voljom za profesionalnim usavršavanjem. O Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar danas kroz različite segmente ravnateljica Dinka Kavalir, najprije o školi broju djece zaposlenicima i razrednim odjeljenjima u školi:
Kavalir

Potvrda tvrdnje je upisanih u prvi kombinirani razred s prodavačima tek četiri konobara što je znatno manje u odnosu na potrebe na tržištu. Da bi se djeca potaknula za upis u ova zanimanja:
Kavalir

Druga tematska cjelina iz Ekonomske i turističke škole su projekti. Trenutno provode sedam projekata od kojih je pet erasmus projekata i jedan novoodobreni, a bogata projektna iskustva stečena su kroz desetljeće provedbe:
Kavalir

U Ekonomskoj i turističkoj školi nastoje biti okrenuti učenicima, provedbom aktivnosti na nastavi i izvan nastave, uvodeći metode na nastavu kako bi pratili izazove i novine kojih je svakim danom sve više i više…
Kavalir

Kako ističe ravnateljica važno za školu je ekipiranje djelatnosti:
Kavalir

A rezultate i to zapažene i na nacionalnoj i međunarodnoj razini postižu i učenici. Dobivanjem erasmus akreditacija otvorena su vrata usavršavanja nastavnicima i u drugim školama i na seminarima organiziranim posvuda u Europi. Kruna ovih 95 godina Ekonomske i turističke škole je odabir prve Mirotvorne škole u Hrvatskoj da bude u društvu, tada princa danas kralja, Charlesa III za vrijeme posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016…

Širok je dijapazon aktivnosti u koje je ova daruvarska škola uključena. Jučer su npr. učenici s profesorima ukrašavali prostor ispred škole:
Kavalir

Danas su gosti i uzvanici prošli sve radionice u kojima su učenici s nastavnicima pokazali različite vještine i umijeća. Uz obilazak škole organizirana je i panel rasprava posvećena strukovnom obrazovanju i gospodarstvu i usklađenosti potreba u gospodarstvu sa zanimanjima za koja se djeca obrazuju. Strukovno obrazovanje je u reformskom procesu a primjena je planirana iduće školske godine. Struktura zanimanja prilagođava se potrebama na tržištu a nastava bi trebala biti modularna s ciljem prilagodbe potrebama gospodarstva. Gosti panel rasprave bili su pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac, zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, pročelnica za gospodarstvo daruvarske Gradske uprave Danica Cetin i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić. Panel raspravu vodila je ravnateljica Ekonomske i turističke škole Dinka Kavalir.

Čestitke učenicima i zaposlenicima za 95. rođendan Ekonomske i turističke škole Daruvar!

Back to top button