Vijesti

O povijesti Ekonomske i turističke škole Daruvar

Od osnutka 1928. godine do danas s radom u kontinuitetu, generacije i generacije učenika, nastavnika, ravnatelja, zaposlenika, prošle su Ekonomsku i turističku školu Daruvar. Uvid u povijest škole u proteklih 95 godina u jednom sažetku pružit će povjesničar, jedan od autora Monografije o 95 godina Ekonomske i turističke škole Daruvar, profesor u mirovini, Vjenceslav Herout:
Herout

Osnutak škole za obrazovanje potrebnih kadrova u gospodarskom središtu inicirali su sami Daruvarčani i rukovodstvo grada:
Herout

Od dvogodišnje na samom početku škola je izrasla u četverogodišnju a promijenila je naziv iz Trgovačke u Državnu trgovačku akademiju naglašava profesor Herout ukazujući i na problem s nedostatkom prostora:
Herout

Škola je radila za vrijeme Drugog svjetskog rata:
Herout

Problem nedostatka prostora riješen je 1961.:
Herout

U 60-tim godinama prošlog stoljeća počela je raditi u Ekonomskoj i turističkoj školi, legendarna profesorica matematike Ana Vitasek. Danas vitalna 84-godišnjakinja, zadovoljna umirovljenica, rado se sjeća svih učenika kojima je predavala i kolega s kojima je radila od 1963. do 1999.:
Vitasek

Od 1979. do 1992. Ekonomska i turistička škola Daruvar djelovala je pod okriljem daruvarskog školskog centra za odgoj i usmjereno obrazovanje, a1992., kako naglašava povjesničar Vjenceslav Herout:
Herout

Back to top button