Vijesti

Prva sajamska priča iz Gudovca

Sajamski prostor u Gudovcu od oko 10 hektara kompletan je pretvoren u izložbeno-prodajni a popunili su ga bogatom i raznovrsnom ponudom domaći i izlagači iz inozemstva. U sajamskoj vrevi na svakom koraku bio bi neki razlog za zaustaviti se pogledati, porazgovarati i upoznati neke nove ljude koji su u Gudovac došli odasvud.

Svečano otvaranje bilo je potpuno drugačije, na poznatoj lokaciji u rustikalnom ambijentu. Prilazi pozornici bili su pokriveni slamom na kojoj su sajamsku scenografiju podigla rasna grla, konja, goveda, koza… Pastuh Zekan bio je najglasniji, njemu kao i ždrjebici Dunji kao da se odužilo otvaranje. Dunja se prihvatila mame Vranke, nagrađivane kobile, kako bi se nahranila dok je svečanost trajala, a Zekana je za sve to vrijeme držala čvrsta ruka vlasnika. Kobilu i ždrijebe pasmine Hrvatski posavac držale su dvije djevojke, kćeri Ivice Suknaića iz Klise s područja Lipika. Kako je rekao Ivica Sukanić za mirnu i strpljivu kobilu Vranku:
Sukanić

Ukratko o ovoj autohtonoj pasmini konja, Hrvatskom posavcu…
Sukanić

Iskustva sa sajma su a kako Ivica kaže:
Sukanić

S našeg područja iz Donje Vrijeske natjecateljska grla Solčavsko jezerske pasmine ovaca predstavio je OPG Ožeg u ime kojeg je Ivica Ožeg za Radio Daruvar istaknuo:
Ožeg

Koja je to Solčavsko jezerska pasmina ovaca:
Ožeg

Posjetitelje je oduševio Bambino kup u sklopu kojeg su djeca predstavila teliće. Petogodišnji Ivano iz Svetog Petra Čvrsteca iz Koprivničko-križevačke županije pripremao se za sajamski nastup kako nam je otkrio:
Ivano

Ovaj dječak svojom čvrstom rukom kojom je vodio teleka Saru i nepopustljivošću i samouvjerenošću prilikom izlaska na sajamsku scenu osvojio je posjetitelje, a njegova mama pojasnila je kako je uopće došlo do sajamskog nastupa:
mama

Sajam je mjesto prezentacije kako proizvoda i usluga tako i smjernica poljoprivredne politike. Najnoviji paket mjera Vlade Republike Hrvatske iz pozicije pregleda terenske situacije, aktualnih prilika i mogućnosti prilagodbe potrebama domaćih poljoprivrednika, predstavio je za Radio Daruvar državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak:
Majdak

Što se tiče posljedica koje je suša ostavila na domaću poljoprivrednu proizvodnju:
Majdak

U paketu mjera su i sredstva za ribarstvo i akvakulturu:
Majdak

Od petka do nedjelje u Gudovcu predstavilo se oko 600 izlagača iz 10 zemalja. Na državnoj stočarskoj izložbi izloženo je i oko 400 grla stoke. Tako zahtjevna poljoprivredno-gospodarska priredba organizacijski je prošla izuzetno dobro i posjećenost je bila odlična a koji je broj posjetitelja uveličao sajamsku priredbu znat će se točno već danas ili sutra. Kako o sajmu nakon što je održan kaže v.d.direktora Zlatko Salaj:
Salaj

I nakon sajma, sajmovanje u Gudovcu, već u četvrtak:
Salaj

Sajam su uz posjetitelje iz cijele Hrvatske posjetile i delegacije iz Albanije, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Češke.

Irena Ivanović-Lasta

Također pogledajte
Close
Back to top button