Vijesti

Proslava Dana Republike Austrije u Siraču

Udruga Nijemaca i Austrijanaca u petak je u Hrvatskom domu u Siraču priredila svečanost, jedinu u Hrvatskoj, a u povodu proslave Dana Republike Austrije. O austrijskom prazniku i kod nas proslavljenom na svečanosti u Siraču u ime Udruge Nijemaca i Austrijanaca, potpredsjednik Udruge Josip Hamp:
Hamp

Osim Njegove Ekselencije Josefa Markusa Wuketicha svečanost su uveličali…
Hamp

Predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Nandor Čapo u svom govoru naglasak je stavio na korištenje mogućnosti obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina po C modelu u Osnovnim školama a što već neke škole koriste. Kako je rekao, u tijeku je izrada službenog kurikuluma za njemački i austrijski jezik po C modelu u Osnovnim školama u Hrvatskoj te je organizatorima proslave u Siraču preporučio intenzivnije uključivanje djece i mladih u rad udruge kao jamac opstanka. U ime župana Bjelovarsko-bilogorskog prisutne je pozdravila zamjenica župana Tanja Novotni Golubić s riječima ohrabrenja i podrške aktivnostima Udruge Nijemaca i Austrijanaca SIrač. Načelnik Sirača Igor Supan zahvalio se udruzi na organiziranim programima u prilog obogaćivanju kulturno-umjetničkog života općine uz napomenu kako na financijsku potporu i dalje mogu računati. Veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj posebno se dojmila svečanost, iz razloga a kako informira javnost, predsjednik siračke Udruge Nijemaca i Austrijanaca Josip Krajcer:
Krajcer

U scenskom programu vokalno i instrumentalno predstavila se obitelj Golub iz Pakraca a točku su izveli i osnovci Osnovne škole Sirač. Prisutnima se obratio Zlatko Kufner u ime Kufner grupe najavom i daljeg financijskog praćenja podizanja Spomen kuće Nijemaca i Austrijanaca u Siraču. Udruga Nijemaca i Austrijanaca u drugu fazu izgradnje Spomen kuće kreće iduće godine i očekuju najznačajniju pomoć Vlade RH odnosno Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina po operativnom programu za prava nacionalnih manjina u ovom petogodišnjem razdoblju.

Fotografije: Matija Kulhavi

Back to top button