Vijesti

Proračun Grada Daruvara za 2023., uravnotežen

Izražen u novoj valuti, Proračun Grada Daruvara za iduću godinu težak je 8 678 000 a u kunskoj protuvrijednosti oko 65 400 000. Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček Proračun za iduću godinu ocijenio je uravnoteženim, a kroz najvažniji financijski dokument koji ima svoje i zakonitosti i ograničenja, ogleda se briga o građanima svih starosnih kategorija.
Lneniček

A u investicijskom dijelu od planiranih poslova gradonačelnik je izdvojio…
Lneniček

Sredstva su osigurana i za:
Lneniček

S 11 glasova ZA i dva suzdržana Proračun Grada Daruvara za iduću godinu usvojen je. Suzdržani su bili vijećnici SDP-a što je obrazložio Igor Jareš ukazavši na potrebu za kvalitetnijom komunikacijom prilikom poziva na sjednice, bilo da je riječ o sjednicama Povjerenstava ili sjednici Vijeća. Igor Jareš pohvalio je sufinanciranje opreme kao jednu od Mjera programa poticanja poduzetništva i obrtništva a o vinogradarstvu u vinorodnom kraju, svi su suglasni kako se treba mijenjati pristup vinu jer dominira kultura ispijanja piva.


Na najvećem projektu u perspektivi, Aglomeraciji Daruvar, kako je rekao gradonačelnik radi se operativno, priprema se projektna dokumentacija kako bi se projekt mogao realizirati u europskom proračunskom razdoblju do 2027.

Odgovarajući na pitanje vijećnice Ines Marijanović o korelaciji povećanja iznosa za ustanove i angažmana stručnih suradnika Damir Lneniček potvrdio je kako vrtiću nedostaje psiholog koji bi mogao početi raditi od jeseni iduće godine.


Odluka o izvršavanju proračuna Grada Daruvara za iduću godinu a kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Milena Šimić samo se nadovezuje na Proračun i nema nekih većih promjena osim valute a u odnosu na prošlu godinu. Vijećnici su primili na znanje Izvješće o korištenju sredstava proračunske pričuve za drugo tromjesečje ove godine u kojem je okosnica 25000 kuna pomoći za sanaciju štete uslijed požara na obiteljskoj kući.


Subvencijama su obuhvaćene one Odluke na kojima ima ostvarenja. Radi se konkretno o subvencioniranju voćnih i nasada vinograda, osjemenjivanju krava i krmača, subvencioniranju ekološke proizvodnje, analize tla, pčelinjih zajednica i TVP-a. Daruvarski pčelari zahvalni su za pomoć iz grada a što se tiče ulaznica za TVP, iznos iz Proračuna iduće godine bit će 3,30 eura po korisniku,


Pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i imovinsko-pravne poslove i društvene djelatnosti Olga Šimon Danek obrazložila je prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi a što se tiče osnivanja Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Daruvara ukratko je specificirala javne usluge obuhvaćene osnivanjem Savjeta koji čini:
Šimon Danek

Savjet bi trebao biti poveznica između krajnjih potrošača i distributera javnih usluga.

Na sjednici Vijeća usvojena je Odluka o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u ovom sazivu Gradskog vijeća.


Prihvaćen je prijedlog određivanja nove vrijednosti boda komunalne naknade. Odluku je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Danica Cetin:
Cetin

Za vijećnike je u prilog obrazloženju Odluke pročelnica Danica Cetin pripremila iznose vrijednosti boda komunalnih naknada u gradovima ove županije:
Cetin

Koliko će to povećanje biti?!
Cetin

Vijećnici su usvojili prijedlog Programa poticanja poduzetništva i obrtništva kao i poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na području Grada Daruvara. Pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne, imovinsko- pravne poslove i društvene djelatnosti Olga Šimon Danek vezano za Odluku o imenovanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Daruvara istaknula je:
Šimon Danek

Odluka je usvojena a u Povjerenstvu su jedna muška i dvije ženske osobe:
Šimon Danek

Olga Šimon Danek ukazala je i na direktivu Europske komisije od prije par dana:
Šimon Danek

I da treba odmah, to za Daruvar u kojem od gradske uprave preko ustanova i društava žene imaju izgrađenu prepoznatljivu čvrstu poziciju, ne bi bio nikakav problem. Kako prvi među jednakima u Daruvaru Damir Lneniček naglašava:
Lneniček

Što je popraćeno smijehom koji dobro dođe nakon donošenja važnih odluka.

Back to top button