Vijesti

Promocija Monografije o najstarijoj srednjoj školi u Daruvaru

Monografija o Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar vrijedan je dokument o povijesti obrazovanja u Daruvaru kroz gotovo cijelo stoljeće. Ekonomska i turistička škola najstarija je daruvarska srednja škola koja u kontinuitetu radi mijenjajući nazive od 1928. godine. Kako je pojasnio nedavno u Informativnom programu Radio Daruvara, jedan od dvoje autora Monografije, doktor znanosti Vjenceslav Herout, ova škola osnovana je kao Trgovačka škola 1928. godine a bila je i Trgovačka akademija, Srednja ekonomska škola, Srednja škola… Danas je to Ekonomska i turistička škola Daruvar. Profesor Herout je u Monografiji istražio rad škole od osnutka do 2008.godine i kako je rekao rad na Monografiji trajao je godinama…
Herout

Autorica Monografije Ekonomske i turističke škole profesorica povijesti Danijela Štefan obuhvatila je razdoblje od 2008. do kraja školske godine 2023., obrazloživši zašto je ona bila zadužena za novu povijest Ekonomske i turističke škole:
Štefan

U ovih 15 godina Ekonomske i turističke škole koje je u knjizi obradila Danijela Štefan riječ je o vrlo intenzivnom razdoblju u kojem je Ekonomska i turistička proglašena prvom Mirotvornom školom u Hrvatskoj, u kojem je izaslanstvo škole bilo na prijemu za tadašnjeg princa današnjeg kralja Charlesa III, razdoblju u kojem je škola bila predvodnik projektnog otvaranja, i reći ćemo marketinškim rječnikom, brendirajući se u obrazovnom sustavu Hrvatske:
Štefan

Otvarajući preko projekata vrata prema Europi, Ekonomska i turistička škola dovela je učenike i profesore škola u Europi u Daruvar:
Štefan

Za vrlo mobilnu i aktivnu profesoricu povijesti Danijelu Štefan rad na monografiji o Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar zapravo je dokumentarno povijesni prvijenac, prva knjiga:
Štefan

Kako je za Monografiju rekao doktor znanosti Vjenceslav Herout:
Herout

Promocija je danas u prostoru Ekonomske i turističke škole Daruvar s početkom u 18 sati u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Daruvar, Grada Daruvara i Ekonomske i turističke škole Daruvar. O knjizi će govoriti autori doktor znanosti Vjenceslav Herout i profesorica povijesti Danijela Štefan a moderator je Mato Pejić.

Back to top button