Vijesti

Problemi u ovčarstvu

Farme krava i proizvodnja mlijeka dovele su farmere na rub egzistencije. Sve je na početku djelovalo kao velika poljoprivredna priča, dohvatljivo, isplativo, moguće… Posao u koji se ulazilo motivirano s puno očekivanja od kojih su ostale napuštene farme, neodgovorena pitanja, prenamjena proizvodnje za spasiti što se spasiti da i razočarani domaći stočari. Kome je u interesu podrezati krila poljoprivrednom potencijalu, svesti sve te naše kapacitete na kategoriju napuštenih i zanemarenih, ljudima uskratiti nadu, pretvarajući nas u bezvoljnu skupinu potrošača za koje drugi proizvode a mi plaćamo cijene koje nam se serviraju kao akcijske. Tako je bilo s farmama krava od kojih su mahom ostale samo rate koje se isplaćuju da bi se krediti mogli zatvoriti.

Sada se nešto čudno događa i s ovčarstvom. Svako malo dolaze informacije da je ovaj ili onaj uzgajivač ovaca ili koza prodao velika stada od preko 200 grla. Da je broj grla u laganom padu nije nepoznanica u resornom ministarstvu o čemu svjedoči sastanak početkom godine s glavnim akterima ovog poljoprivrednog sektora. Sastanci bi kao trebali pokazati namjeru da se poduzimaju koraci za zaustaviti negativne trendove. S obzirom na situaciju na terenu i odustajanje uzgajivača od ovčarstva čini se da su pravci djelovanja za osnažiti ovaj sektor možda postavljeni a nisu aktivirani. Uzgajivači ovaca i koza nevoljko pričaju o svojim iskustvima. Kažu cijene su niske a proizvodnja skupa, troškovi repromaterijala visoko su se podigli s inflacijom, a cijena mlijeka ostala nepromijenjena. Jednostavno računica je postavljena na način da neposredni proizvođač treba biti počašćen što radi, bez slobodnih dana, bez godišnjeg odmora, bez dobiti dok netko u tišini broji novce i trlja ruke. Da li to treba biti smisao iskoristivosti potencijala koji imamo, sugestivno je pitanje na koje se odgovor podrazumijeva.

S ciljem formiranja informacijskog spektra sa što više podataka u ovu temu uključujemo Melitu Pokorni u ime sirane Biogal koja ima zaokružene i usklađene s mogućnostima kapacitete otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka od kooperanata
Pokorni

Ovčarstvo smo tematski oživjeli kako bi umjesto senzibiliziranja javnosti pozvali uključene da pronalaskom učinkovitih rješenja ojačaju ovaj sektor domaće stočarske proizvodnje u Hrvatskoj.

Fotografije: Vesna Ivanović

Back to top button