Vijesti

Priprema 10. dodjele Nagrade Suncokret

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” priprema 10. dodjelu nagrade Suncokret – Sunflower Award

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prijavljeno sedam atraktivnih projekata kandidata za ugledno priznanje Suncokret.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. Jučer je obišla i Bjelovarsko- bilogorsku županiju u kojoj je evaluirala sedam izvrsnih projekata: Multifunkcionalni centar Priroda Čazma predstavio je prvo biološko kupalište u Čazmi, Predstavnik ruralne kuće za odmor je Chambar u Kapeli, Craft pivovara Zeppelin bila je sljedeća lokacija koju je komisija obišla, a u Velikom Trojstvu predstavljen je Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim”. Općina Zrinski Topolovac predstavila je originalno događanje Babotučka Bojna koje se temelji na lokalnoj legendi. OPG Bačak pripremio je u kušaonici domaće autohtone okuse, a Sobe na farmi naziv je projekta OPG Jareš u Donjim Sređanima, koji se uz već spomenute kandidira za nagradu Suncokret ruralnog turizma.

Svim prijavljenim kandidatima želimo mnogo sreće.

Back to top button