Vijesti

O stočarstvu danas u Hrvatskoj

Lijepo vrijeme poslužilo je organizatore jubilarnog 30. Međunarodnog jesenskog sajma u Gudovcu. Osnovna sajamska misija, širenje mreže kontakata u privrednom i poljoprivrednom svijetu, uvid u aktivnosti drugih i pozicioniranje na mikro lokaciji u granama koje održavaju domaću poljoprivrednu proizvodnju, ispunjeni su. Uz prateće specijalizirane sajmove važna u Gudovcu je Državna stočarska izložba. Preko 400 rasnih grla različitih pasmina domaćih životinja na Državnoj stočarskoj izložbi pokazali su kako se drži domaće stočarstvo.

Reprezentativno istarsko govedo, autohtonu pasminu boškarina u Gudovac doveli su predstavnici Poljoprivrednog obrta Jugovac iz mjesta Bužleti općina Grožnjan. Gospođa Marinela Jugovac predstavila je ljepotana iz štale u kojoj su još dva boškarina i 16 krava i telaca. Gajarado je na Bjelovarskom sajmu impresionirao pojavom, veličinom rogova i snagom:
Jugovac

I ovaj boškarin nema funkciju kao nekada, ugrožena je vrsta autohtonog istarskog goveda i njihov uzgoj više govori o ljubavi stočara i odnosu prema tradiciji nego potrebi u svakodnevnim poslovima pojednostavljenim uporabom strojeva na poljoprivrednim imanjima. Tako da obitelj Jugovac koja ima tri boškarina, krave i telce, radi posao a kako kaže Marinela, jer to je…
Jugovac

Što se tiče predstavljanja na Sajmu u Gudovcu…
Jugovac

Krasnog ovna iz kolekcije Ličke pramenke u Gudovac je doveo Mario Frketić iz općine Netretić s područja Karlovačke županije. koji o poslu na svom imanju kaže:
Frketić

Ukratko o iskustvima uzgoja Ličke pramenke na otvorenim pašnjacima:
Frketić

Tri krave i dvije junice na Sajam u Gudovac doveo je Duško Rajaković iz Predavca pokraj Bjelovara. Za izložbu je pripremio Neli mladu kravu s jednim telenjem:
Rajaković

Sireve koje proizvode prodaju na Tržnici u Bjelovaru, a o iskustvima u preradi mlijeka na ovom OPG-u:
Rajaković

Kada bi to isto mogli reći proizvođači mlijeka onda bi domaća poljoprivreda bila reprezentativna i primjer drugima. Međutim proizvođači mlijeka vode bitku s otkupnim cijenama koje su ponovno pale saznajemo od Lidije Pavić vlasnice farme Agro Bovis iz Ivanovaca Đakovačkih:
Pavić

Osim mljekarstva na udaru je i svinjogojstvo. Neka nam bude oprošteno ako smo zalutali u razmišljanju a nekako se čini kako se kod nas izdvajaju novci da se ljudi ne bave svojim poslom… Vrijeme će pokazati da li je tvrdnja točna. Stjepan Kušec je potpredsjednik središnjeg Saveza udruga uzgajivača svinja u Hrvatskoj. Svinja u Gudovcu na Jesenskom sajmu nije bilo zbog afričke svinjske kuge a osim toga ima još situacija koje nisu dobre u domaćem svinjogojstvu ističe Stjepan Kušec:
Kušec

Otkuda uopće kod nas Afrička svinjska kuga?
Kušec

S problema u svinjogojstvu o desetkovanoj proizvodnji mlijeka i to iz kuta Lidije Pavić kao proizvođača s članovima kompletne obitelji i još šest zaposlenih na farmi Agro Bovis sa 170 krava:
Pavić

…nada uvijek ostaje, kako su problemi samo prolazna faza iz koje će i domaća poljoprivreda jednog dana izaći čvršća i bogatija, osim iskustvima i mogućnostima koje su tu na dohvat ruke i mogu se i trebaju iskoristiti. Stočarsku tematsku cjelinu s Bjelovarskog sajma završavamo s nacionalnim znakom hrane s hrvatskih farmi i polja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ovaj besplatan znak ne poskupljuje proizvod nego podržava i promovira domaću proizvodnju. Promocija znaka na sajmu organizirana je nagradnom igrom, zavrti kolo i osvoji simboličan i mali znak pažnje za podršku potrošača domaćim proizvođačima koji koriste nacionalni znak s hrvatskih farmi i polja.

Back to top button