Vijesti

O Prvoj čehoslovačkoj brigadi NOVJ Jan Žižka z Trocnova u povodu 80. obljetnice

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, daruvarske Udruge antifašista, Grada Daruvara, gradonačelnika Daruvara i Općine Končanica u Daruvaru je upriličeno svečano obilježavanje 80. obljetnice osnivanja Prve čehoslovačke brigade NOV-a Jan Žižka z Trocnova.

Čehoslovačka brigada osnovana je 26.listopada 1943.godine u Bučju. Brigada je bila trojna formacija u čijem su se sastavu nalazila tri bataljuna, prateće jedinice i pionirski vod. U Vjesnikovom kalendaru na mrežnim stranicama antifašistički vjesnik a kako je istaknuto u povodu obljetnice osnutka, osim vojnog, formiranje čehoslovačke brigade imalo je i veliki politički značaj, posebno na daruvarskom području. Samo godinu dana od osnutka, pred kraj 1944. čehoslovačka brigada brojala je oko tisuću boraca. Tada je brigada postigla i svoje najveće borbene uspjehe. Stalni pokret nije bio prepreka za idejno-politički i kulturno-prosvjetni rad koji se provodio u jedinicama. Brigada je imala limenu glazbu, svaki bataljun pjevački zbor, a jedinice brigade izdale i tridesetak novina u različitom obliku, najčešće džepnog formata. Čehoslovačka brigada »Jan Zižka z Trocnova« kao odraz multinacionalne tradicije ovog kraja tijekom NOB-e bila je važan nositelj idejno-političkog i kulturno-prosvjetnog života češkog i slovačkog stanovništva na području Slavonije. Povijest djelovanja brigade prikazana je u Spomen sobi u Dvorcu o Prvoj čehoslovačkoj brigadi i Daruvaru u Drugom svjetskom ratu.

U povodu obilježavanja 80-te obljetnice osnutka brigade, danas u Daruvaru, ova organizacijski zahtjevna svečanost koncipirana je u više programskih cjelina na nekoliko lokacija. Središnja svečanost za oko 200 gostiju visokih uzvanika, diplomata, predstavnika javnog, političkog, gospodarskog, kulturnog života i braniteljske populacije je u Češkom domu. Proslava 80. obljetnice osnivanja Prve čehoslovačke brigade NOVJ-a priređuje se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke Republike u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj i Bjelovarsko-bilogorskog župana.

Izvor informacije i fotografije: www.antifasisticki-vjesnik.org

Back to top button