Vijesti

Mala a posebna i prodorna Općina Končanica

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Končanica upriličena je danas u Češkom domu u Končanici. Stanovnici općine, radnici, seljaci, prijatelji, poslovni partneri, gospodarstvenici, poduzetnici, manjinci, predstavnici ustanova, trgovačkih društava i udruga, policije, vatrogasaca, mađarski konzul, hrvatski general, crkveni velikodostojnici, predstavnici vlasti zakonodavne, izvršne i sudske od lokalne preko regionalne do republičke razine, počasni građanke i građani Općine Končanica i ovogodišnji laureati došli su uveličati svečanost s čestitkama za 31. rođendan Općine Končanica. Za tri desetljeća i jednu godinu, općina je pokrivena vodovodnom mrežom, dobar dio općine pokriven je i plinskom mrežom, obnovljeni su društveni i vatrogasni domovi, rekonstruiraju se crkveni objekti i uz pomoć lokalne samouprave, izgrađena je funkcionalna sportska dvorana, uređeni prostori udruga i klubova, postavljena su vježbališta za odrasle, uređuju se dječja igrališta, javna rasvjeta je u cijeloj općini modernizirana a izgrađen je hostel u Daruvarskom Brestovcu.

Opravdanost postojanja općina ne bi trebalo dovoditi u pitanje jer obnova i pokretačka inicijativa vidljivi su na svakom koraku a dokumentirani su i na video snimku prikazanom na današnjoj svečanosti. Načelnik Zlatko Bakunić ukazao je na aktivnosti u prilog demografske obnove ove lokalne samouprave:
Bakunić

Općina raspisuje natječaje za financiranje udruga, za socijalne, programe iz kulture, sporta, za manjinske i aktivnosti umirovljenika, za njegovanje vrijednosti Domovinskog rata i Narodnu zaštitu. Također provode se natječaji i za udruge sa sjedištem izvan Općine Končanica:
Bakunić

Infrastrukturni preporod općine dobit će na još većoj vidljivosti izgradnjom kanalizacijskog sustava i rekonstrukcijom prometnica. Prva koja ide u obnovu je cesta Ilovski Klokočevac – Imsovac.
Bakunić

Za energetsku obnovu kandidirana je poslovna zgrada i čekaju se rezultati natječaja iz Ministarstva graditeljstva. Prošao je i projekt za modernizaciju nerazvrstane ceste Končanica – Boriš:
Bakunić

Plan u ovoj godini je?!
Bakunić

Općina iz Proračuna izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, za otvaranje obrta i zapošljavanje, pomaže poljoprivrednicima, a u kontekstu gospodarskog razvoja općine, načelnik je izdvojio:
Bakunić

Sve to je jednostavnije uz podršku s razine Vlade RH, saborskih zastupnika s našeg područja Mire Totgergelija i Vladimira Bileka, župana BBŽ Marka Marušića, zaposlenika općina i svih koji svojim radom doprinose boljitku ove sredine a kojima se od srca zahvalio načelnik Končanice Zlatko Bakunić.

Redali su se komplimenti načelniku općine i njegovim suradnicima, isticali realizirani i najavili novi projekti. U ime predsjednika Hrvatskog sabora prisutne na današnjoj svečanosti pozdravio je izaslanik, saborski zastupnik u četiri mandata u Hrvatskom saboru Miro Totgergeli.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek koji radi s 46 jedinica lokalne i regionalne samouprave i ovom prilikom Općinu Končanica na čelu s načelnikom Zlatkom Bakunićem istaknuo je kao primjer za slijediti. Vladimir Bilek čestitao je Dan općine u svoje i u ime gradonačelnika Daruvara i građanki i građana Daruvara, ukazujući na važnost dobre suradnje i podrške na svim razinama:
Bilek

U svojstvu izaslanika premijera RH prisutne na današnjoj svečanosti pozdravio je župan Marko Marušić upućujući čestitku svim stanovnicima Općine Končanica, osvrnuvši se na veličinu današnje svečanosti:
Marušić

Župan je ukazao na posebnost općine Končanice:
Marušić

Laureatima su podijeljene zahvalnice i priznanja. Plakete su dodijeljene Obrtničkoj komori Bjelovar, Udruženju obrtnika Daruvar i Udruzi dragovoljaca Narodne zaštite 91. Općine Končanica. Zahvalnice su dobili Gordana Tomašek, Zdenko Vondra, Pero Dotlić i Emil Finek.

Djeca češke osnovne škole Josipa Ružičke svojim scenskim nastupom, igrokazom i pjesmom i na hrvatskom i češkom jeziku izmamili su osmjehe velikog društva okupljenog na današnjoj svečanosti u povodu Dana općine Končanica.

Back to top button