Vijesti

Dvorac Dioš – konstrukcijska obnova zaštićenog kulturnog dobra nulte kategorije

U povodu proslave Dana općine Končanica izdvojili smo kapitalne projekte u postupku realizacije. Dvorac Dioš najmlađi je hrvatski dvorac s početka prošlog stoljeća. Protok vremena ostavio je traga na ovoj kući koja ostavlja dojam kao iz bajke. Dvorac Dioš je u vlasništvu Hrvatske salezijanske provincije. Osim zuba vremena koji godinama nagriza dvorac, objekt je stradao i u Glinsko-Petrinjskom-Sisačkom potresu krajem prosinca 2020. Salezijanci su prijavili projekt obnove koji je prihvatilo Ministarstvo kulture i medija. Vrijedan spomenik kulture, zaštićeno kulturno dobro nulte kategorije, došao je na red za obnovu sredstvima Europskog fonda solidarnosti. Prošle godine započela je konstrukcijska obnova Dvorca Dioš. Svakim danom od početka radova vidljivi su napreci, krov je novi, zidovi čvrsti, skela je na zgradi jer posla ima još… O obnovi Dvorca Dioš u aktualnoj fazi, vrlo spremno na naš poziv kao i uvijek dosada, odazvao se provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Poslušajmo što je rekao don Tihomir Šutalo:
Šutalo

Ugovor za konstrukcijsku obnovu uskoro istječe, datum je:
Šutalo

Salezijanci su za natječaj koji se očekuje i koji je najavljen izradili projektnu dokumentaciju za cjelovitu obnovu Dvorca Dioš:
Šutalo

S kim su vlasnici Dvorca Dioš potpisali Ugovor za obnovu stolarije i obnovu više od polovine fasade na objektu?
Šutalo

Ima li Hrvatska salezijanska provincija plan namjene Dvorca Dioš, jednom kada objekt bude kompletno rekonstruiran, i izvana i iznutra?!
Šutalo

Salezijanci kao svjetska družba otvoreni su i za međunarodne susrete:
Šutalo

Kada je riječ o prostoru oko Dvorca:
Šutalo

Još jedna zanimljivost, projekt konstrukcijske obnove Dvorca Dioš u ime vlasnika započeo je provincijal Hrvatske salezijanske provincije naš sugovornik don Tihomir Šutalo, a uskoro će nastaviti novi provincijal:
Šutalo

Back to top button