Vijesti

Kad vjetar vodi igru treba pronaći zaklon

Subotnje jutro započelo je suncem, idealna situacija za put do sajma, proći halama, dokumentirati i pripremiti materijale za objavu. Dogovor s kolegicom Vlatkom Babić bio je pokret za Gudovac. Već nakon izlaska iz Daruvara oblaci su se spustili, vjetar počeo pokazivati razornu snagu, mali auto iako drži pravac previše je rasplesan po cesti. Oko nas i prema nama lete grane a pokraj puta padaju kante, kako bi Vlatka rekla a nisu ni prazne. Probijamo se dalje a sve je gore, jer je i snijeg upotpunio ovu vremensku priču. Na pola puta prema Gudovcu, lošiji vozač a to je moja malenkost, s išijasom od ukočenosti kao sjajno rješenje dočekuje Vlatkin prijedlog. Prvo proširenje povratak nazad za Daruvar. Pokraj puta na strujnim vodovima blješte iskrice, opasnost posvuda. U atmosferskim prilikama, bio je to sve samo ne normalan dan. U takvim okolnostima dovoljno problema ima i bez viška kretanja.

Usporavanjem vjetra za sajam je ostala nedjelja. Radio Daruvar sajamske manifestacije ne propušta. Nedjelja u Gudovcu priča je za sebe. Do Gudovca na manjim lokalnim prometnicama kao poslije bitke. Asfalt na lokalnim cestama nevidljiv pod granama, poneko iščupano stablo i nekolicina znakova pokraj puta s betonskim postoljem iščupani također, svjedoče o zaostatcima podivljalog subotnjeg vjetra. U Gudovcu odličnom Pčelarskom sajmu, organizatori , izlagači, posjetitelji svi koji se bave ozbiljnim poslom imaju razloga za zadovoljstvo, vjetar ih nije omeo da ispune zacrtane planove pripremljene za ovu prezentaciju. Dobro je da je kompletan izlagački prostor organiziran u zatvorenom jer je i na Bjelovarskom sajmu subotnji vjetar napravio štetu. Kakvu, saznali smo od direktora Zlatka Salaja:
Salaj

I u Daruvaru je vjetar posvuda ostavio posljedice razornih udara. Vatrogasci su imali pune ruke posla, sedam intervencija u subotu i pet jučer. Sedam subotnjih intervencija mahom se odnosilo na uklanjanje prepreka, a prepreke su porušena stabla. Jedno stablo je u Golubinjaku u subotu, palo je na kuću. Vatrogasci JVP Daruvar u subotu su uklonili stabla s prometnice u Dežanovcu, u Daruvaru su uklanjali prepreke u Ulicama Samostanski prilaz, Žrtava fašizma, Podborskoj u Gornjem Daruvaru… Jučerašnje intervencije bile su tehničke, uglavnom popravak crjepova na kućama u Daruvaru, Doljanima i Golubinjaku. Uz spomenuto javljaju naši slušatelji u Parku Antuna Jankovića dva iščupana bora oštetila su Spomenik braniteljima Daruvara, kupolu, lim i jarbol… Ekipa komunalnih redara danas je na terenu, obilaze sve javne površine, utvrđuju štetu a po utvrđivanju šteta, slijedi popravak. U planu je oštećenja sanirati do kraja ovoga tjedna potvrdio nam je to kratko u telefonskom razgovoru referent za komunalne djelatnosti Vedran Los.

Dio fotografija ustupili: Ivo Gjaić i David Pihir

Back to top button