Vijesti

Godine i događaji koji se pamte – Dragi Česi pozdravljamo iz Hrvatske

U Pragu u Republici Češkoj nakon Uskrsnih blagdana početkom ovog tjedna u prestižnom prostoru, vrtovima Praškog dvorca svečano je otvorena izložba pod nazivom Dragi Česi pozdravljamo iz Hrvatske. Godine prolaze dobra djela se pamte. Prije 33 godine u mjesecu rujnu 1991. Vaclav Havel, tadašnji predsjednik Češke Republike nazvao je tadašnju predsjednicu Saveza Čeha u RH Leonoru Janotu pitajući, kako može pomoći?! I danas se priča kako mu je gospođa Janota rekla Spasite nam djecu. Među 1500 djece sa šireg daruvarskog područja koja su zaštitu i utočište od ratnih razaranja i stradanja pronašla u Češkoj Republici bio je tadašnji dječak, a godinama poslije u nekoliko saziva saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek. Ova tema za njega je i danas posebno emotivna, grlo se stegne, suza pojavi u oku a riječi u početku sa zadrškom a onda spontano poteku… Naravno, na otvorenju izložbe u Pragu bio je Vladimir Bilek s velikom delegacijom iz Daruvara. Nakon povratka Vladimir Bilek dijeli dojmove s izložbe koja će putujući Češkom u skoroj perspektivi doputovati i u Hrvatsku. Poslušajte kako je bilo u Pragu:
Bilek

Zbog kojeg su i sada 33 godine poslije osjećaji snažni a sjećanja duboko urezana u pamćenje djece među kojom je tada iz Daruvara u Češku otputovao Vladimir Bilek:
Bilek

Sjećanja su dokumentirana u putujuću izložbu koja je svečano otvorena i postavljena u Pragu gdje se može razgledati do kraja ovog mjeseca, a sve:
Bilek

Na svečanosti u Pragu bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ljiljana Pancirov. Njezina Ekselencija apostrofirajući važnost izložbe ukazala je na važnost uzajamne suradnje prijateljskih naroda:
Pancirov

Ovaj izložbeni postav slikom i riječju također govori o odnosima prijateljskih naroda:
Pancirov

Izložba je putujuća:
Bilek

Fotografije: Vladimir Bilek

Back to top button