Vijesti

Donacije iz privatne zbirke Miroslava Deutscha Zavičajnom muzeju Daruvar

Značke i privjesci koji pričaju porukama o vremenu prošlom, PIK Ilova, Dalit Daruvar, Budućnost Pakrac… Svijećnjaci, mlinci za kavu, perilica za rublje nekada, odnosno rifljača ili daska s plehom za pranje rublja, sve su to uspomene iz privatne zbirke našeg sugrađanina Miroslava Deutscha. On je predmetima naslijeđenim od mame i bake dao novi život, ustupajući ih za potrebe Zavičajnog muzeja Daruvar. Obitelj Deutsch generacijama je u Daruvara a ovdje su stigli su iz Suhopolja. Davno je Miroslavov djed imao ljekarnu u Suhopolju, prisjeća se Miroslav razgovarajući s v.d. ravnateljicom Zavičajnog muzeja Daruvar Marijom Ivandekić. To je bio prvi susret Marije i Miroslava u Zagrebačkoj u Daruvaru prošlog tjedna. Jedan dio ustupljenih predmeta iz privatne zbirke Miroslava Deutscha poslužit će budućoj etnografskoj zbirci koja je u planu realizacije u perspektivi Zavičajnog muzeja Daruvar.

Drugi dio predmeta je starina u garaži a koja će svjetlo dana ugledati najavljenim i kako je potvrdio Miroslav već započetim velikim spremanjem. O ovom susretu v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Daruvar Marija Ivandekić:
Ivandekić

Fotografije iz prošlosti Daruvara dragocjene su Zavičajnom muzeju Daruvar:
Ivandekić

Što je Miroslav ovom prilikom donirao Zavičajnom muzeju Daruvar, saznajemo u nastavku…
Deutsch

I kako razmišlja Miroslav Deutsch:
Deutsch

Uz napomenu kako Zavičajni muzej radi selekciju jer naglašava v.d. ravnatelja Marija Ivandekić:
Ivandekić

Prilikom preuzimanja donacije iz osobne zbirke v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Daruvar Marija Ivandekić u prilog ovoj priči istaknula je važan detalj:
Ivandekić

Back to top button