Vijesti

Znanstveno nacionalno blago – akademici HAZU-a s daruvarskog područja

U godini jubileja 20-obljetnici osnutka Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru podsjetnik na aktivnosti i plan Zavoda. Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru osnovan je krajem 2003. godine Odlukom Predsjedništva Akademije. Rad Zavoda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao najvažnije znanstvene i umjetničke ustanove je rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, i ovdje. U proteklih dvije godine Zavod je bio nositelj dva velika projekta koja su se odnosila na područje Daruvara. Riječ je o znanstvenoj monografiji Daruvara i organizacijskoj podršci prošlogodišnjim znanstvenom skupu u povodu obilježavanju triju velikih jubileja, kao i otvaranja Zavičajnog muzeja Daruvar. U ime Zavoda o Zavičajnom muzeju Daruvar, upravitelj profesor doktor znanosti Vladimir Strugar ističe:
Strugar

Pri spominjanu Daruvara doktor Strugar ne propušta istaknuti vrijednu suradnju s istraživačima i znanstvenicima te ustanovama s ovog našeg područja ukazujući na znanstvenike iz Daruvara koji nose titulu akademika.
Strugar

I upravo zbog znanstvenog kursa koji se cijeni kao vrijedno znanstveno nacionalno blago na ovom području:
Strugar

Ukratko o svakom od trojice akademika s daruvarskog područja uz napomenu da smo informacije koristili s Wikipedije, hr. enciklopedije i HAZU-a.

 

Akademik Vlado Antolić

Vlado Antolić rođen je u Dežanovac kraj Daruvara, 4. lipnja 1903. Vlado Antolić bio je hrvatski arhitekt i urbanist. Projektirao je između ostaloga detaljan plan zagrebačkog Cvjetnog naselja i bio savjetnik za urbanizam pri Ujedinjenim Narodima. Arhitekt Vlado Antolić bio je jedan od glavnih zastupnika moderne arhitektonske misli, povezica između domaćih ideja i svjetske avangarde. Kao i drugi arhitekti moderne, smatrao je svojim društvenim zadatkom beskompromisno zauzimati za napredne ideje arhitekture, urbanizma i prostornog oblikovanja. Također ga među ostalim arhitektima ističe razmišljanje o socijalnom i humanističkom aspektu arhitekture. Vlado Antolić umro je u Zagrebu, 1981.

Akademik Anton Švajger

Anton Švajger hrvatski je liječnik, rođen u Daruvaru 6.lipnja 1935. godine. Završivši studij medicine u Zagrebu (1960), na zagrebačkom je Medicinskom fakultetu od 1961. do 2000. djelovao u Zavodu za histologiju i embriologiju, kojemu je 1979–94. bio i predstojnik. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu 1965. Bio je ravnatelj temeljnih medicinskih znanosti zagrebačkoga Medicinskog fakulteta i glavni urednik izdavačke djelatnosti fakulteta te njegov redoviti profesor (od 1980). Bavio se eksperimentalnom embriologijom i razvojnom biologijom, ranim razvojem zametka sisavaca te etikom u biološkim istraživanjima. Od 2000. bio je redoviti član HAZU. Član Papinske akademije za život od 1998. i predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva od 1993. Dobitnik je Nagrade »Ruđer Bošković«. Anton Švajger umro je u Zagrebu 2003. godine.

Akademik Vladimir Marković

Vladimir Marković je hrvatski povjesničar umjetnosti rođen 11. prosinca 1939. godine u Daruvaru. Srednju školu i studij na Filozofskom fakultetu (grupe Povijest umjetnosti i Komparativna književnost) završio je u Zagrebu. Od 1964. godine radi na Odsjeku za povijest umjetnosti istoga fakulteta. Doktorirao je 1978., a od 1986. godine predstojnik je Katedre za povijest umjetnosti novoga vijeka. Nastavnik je i mentor na poslijediplomskom studiju na matičnom fakultetu i u dva navrata njegov voditelj. Sudjelovao je kao nastavnik i mentor u radu poslijediplomskih studija u Dubrovniku i bio voditelj studija od 1986. do 1989. godine. Redoviti je član HAZU. Bio je začetnik i voditelj izložbe “Hrvati – kršćanstvo, kultura, umjetnost” koja se održala u Vatikanskim muzejima 1999 i 2000. Član je strukovnih udruga i sada obavlja dužnost predsjednika Upravnoga odbora Hrvatskoga restauratorskog zavoda, te predsjednika te predsjednika Vijeća za kulturna dobra i Nacionalnoga vijeća za kulturu Republike Hrvatske.

Back to top button