Vijesti

Život je lijep na selu u Donjim Sređanima na OPG-u Jareš

Donji Sređani naselje u Općini Dežanovac mjesto je koje povezuje županije, gradove i ljude a obitelj Jareš u Donjim Sređanima otvarajući vrata svoga doma, lokaciju i ime sela promiče i čini prepoznatljivom posvuda u svijetu. U ovoj obitelji bez problema, žena Adela od kada je izabrana za najuzorniju seosku ženu vuče konce, suprug Vlado je radna i motivacijska podrška, a djeca, sada već djevojke Marieta i Marta, odrastanjem i završetkom fakulteta stečenim znanjem unijele su sigurnost u ispravnost odlučivanja. Jareši imaju zemlju, krave, konja, vrt, gospodarske objekte, preradu mlijeka i proizvodnju sira a sada, proširili su djelatnost i na turizam. Svi planovi realizirani su oprezno, pratile su se i nisu propuštale prilike. Sada je to reprezentativna kuća na oko 400 kvadrata prostora povezana sa siranom, gospodarskim objektima i prirodom. Krave mirno pasu, lijepo je vrijeme i krave su na otvorenom. Na prostranim pašnjacima nevjerojatne vegetacije u studenom krava je oko 50 –tak, konj je jedan i pas je jedan a vrt je s druge strane prostran i bogat. Život je lijep, na selu u Donjim Sređanima kod Jarešovih.

Ovo je uvod u priču koja je zapravo svojevrsna proslava još jednog poslovnog poduhvata obitelji Jareš u kojoj je selo mjesto ostvarenja životnih snova , tako govori Adela Jareš:
Adela Jareš

Put do ostvarenja snova traje već 30-godina:
Adela Jareš

Obitelj Jareš zajednički je prepoznala priliku u Europskim fondovima. Slijedom mjera ruralnog razvoja operacije 6.2.1. koju su Jarešovi dobro proučili i kombinacijom europskih i vlastitih sredstava uz stočarstvo, siranu i ratarstvo na uhodanom gospodarstvu ukomponirali i turizam. Uređene su tri sobe za smještaj gostiju, prostor za pripremu hrane na zahtjev gosta te blagovaonica za goste odnosno kako prostor riječima oslikava Vlado Jareš:
Vlado Jareš

I to sve na nekih 180 kvadrata urednog, modernog a rustikalnog prostora. Tko je osmislio koncept uređenja?!
Vlado Jareš

I još veliki doprinos Adela i Vlado dali su obiteljskom slogom u kojoj su djecu izveli na put a Marti je nakon završetka fakulteta destinacijskog menadžmenta upravo ovdje u njenom domu, otvoreno i radno mjesto. Evo što kaže Marta Jareš:
Marta Jareš

Uz Martu od malih nogu roditeljima na OPG-u pomaže sestra Marieta diplomirana inženjerka agronomije.

Simboličnim rezanjem vrpce župan Bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić označio je uz poljoprivrednu proizvodnju i jedan novi turistički početak na selu u Donjim Sređanima:
Marušić

Obitelj Jareš čestitke na ustrajnosti i predanom radu uputio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i zamjenik gradonačelnika Daruvara Vladimir Bilek podsjećajući na složenost postupka korištenja sredstava iz europskih fondova:
Bilek

Potporu za unaprjeđenje kvalitete turističke ponude na OPG-u Jareš putem Javnog poziva zajednički su financirali BBŽ i županijska Turistička zajednica, istaknuo je direktor Marcel Medak:
Medak

Kako u ovom turističkom segmentu OPG Jareš uspostavlja kontakt s gostima, pitali smo Adelu Jareš:
Adela Jareš

I još, kako nadopunjuje Vlado Jareš:
Vlado Jareš

Realizacija projekta rađena je uz podršku Lipičke razvojne agencije LIRA a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana s punim povjerenjem goste iz Islanda doveo je upravo kod Jarešovih u Donje Sređene:
Kasana

Proslava je uveličana kulturno-umjetničkim programom u kojem je Zdenka Slivar učiteljica češkog jezika čitala pjesme koje je napisala Adela Jareš , obitelj iz Ukrajine izvela je pjesme na hrvatskom i ukrajinskom a djeca u narodnoj nošnji otpjevala su češku pjesmu.

OPG Jareš uz uhodanu poljoprivrednu proizvodnju otvara vrata svoga doma gostima iz cijeloga svijeta.

Back to top button