Vijesti

Žetva 2023., – pšenica podbacila, gubici se gomilaju

Domaća poljoprivredna proizvodnja na klimavim je nogama. Za poljoprivredne kulture u meteorološkom smislu godina je od starta bila loša. Pšenica je podbacila, ječam također, zob, tu i tamo, ovisno o sjetvi a kukuruz se zasada drži. Proizvođači su uz loše prateće okolnosti, skup repromaterijal, čekajući početak pokretanja proizvodnje u Petrokemiji, s poljoprivrednim kulturama proizveli gubitke. Procjena gubitaka samo za pšenicu je oko 500 eura po hektaru. Svakodnevno na potezu Daruvar –Stražanac, poljoprivrednik Darko Havojić zbrajajući ovogodišnje gubitke zaključuje kako bi se više isplatilo da je ovu godinu proveo ležerno i neopterećeno u hladovini nego što je svakodnevno pod otvorenim nebom organizirao proizvodnju na 70 jutara zemlje. Dobro jutro – žetva je završila, kvaliteta krušarice nije dostigla prvu klasu, prinosi su niski a otkupna cijena mala. Iako nemilosrdno prži daleko je Sunce, a poljoprivrednik iz naše priče Darko Havojić kratko i jasno za ovu poljoprivrednu godinu kaže
Havojić

Pšenica je ove godine podbacila
Havojić

Što se tiče drugih poljoprivrednih kultura?!
Havojić

Otkupna cijena pšenice kreće se oko 160 eura po toni…
Havojić

Kada bi Petrokemija radila, a cijene umjetnih gnojiva bile pristupačne što bi u tom slučaju poljoprivrednici mogli očekivati?!
Havojić

Zasada, igara ima a i kruha će biti, samo je otvoreno pitanje po kojoj cijeni. Visina je u uzlaznom trendu kontinuirano, a do kada, tu stvarno treba neka viša sila, poštena procjena i zaštita interesa običnog čovjeka na čijim leđima veliki meštri, godinama profitiraju.

fotografije: Darko Havojić

Back to top button