Vijesti

Željeznički kolodvor bezvoljno prepušten korovu za pokrivanje nedostatka inicijative

Postoje mjesta na kojima je sakupljena određena nemoć. Jedno takvo mjesto koje je čovjek davno izgradio, Željeznički kolodvor u Velikim Bastajima služio je generacijama a sada je napušten, bezvoljno prepušten korovu da pokrije ljudsku nemoć. To je naše javno dobro koje postoji, a ne služi. Prugu smo naslijedili još iz Austrougarske monarhije i gle čuda sve su se tuđinske države brinule da, od kada je izgrađena, pruga bude u funkciji. Naša samostalna Hrvatska s javnim poduzećem zaduženim za organizaciju i funkcioniranje vlakova javno dobro prepustila je vegetaciji da sakrije objekt koji bi, ako već nije za što je namijenjen, mogao biti u nekoj drugoj funkciji. Naši slušatelji dokumentirali su na fotografijama kako izgleda danas Željeznički kolodvor u Velikim Bastajima. Reprezentativno za vegetaciju za društvo jadno. Organizator posla u čijem vlasništvu je kolodvor trebao bi se očitovati oko namjera i planova za željeznicu, a na ovom našem potezu.

Kroničar Daruvara i prijatelj redakcije Siniša Njegovan Starek potrudio se pronaći povijesne izvore koji dokumentiraju izgradnju željezničke pruge od Barča preko Daruvara do Pakraca. Od procjene potrebe do stavljanja izgrađene pruge u funkciju, krajem 19. stoljeća trebale su proći samo tri godine. U 21.stoljeću prolaze godine bez treptaja, prepuštajući šutnji da s korovom pokrije ideje o boljoj povezanosti koje se ne realiziraju jer ne donose velike novce.

Kada već željeznica pokazuje nefunkcionalnost i neisplativost unatoč pratećim ulaganjima zbog kojih vlakovi stoje dok autobusi voze, što poduzima lokalna samouprava kako bi pokrenuli tromo javno poduzeće da se makar očisti i uredi taj kutak napuštenog prostora. Pitanje je za načelnika općine Đulovac Anđelka Kolića:
Kolić

Predstavnici javnosti imaju ideju, ako se bude čekalo da se HŽ očituje na dopis, trebala bi općina pokrenuti inicijativu, organizirati radnu akciju i nakon toga ispostaviti račun za urađeno HŽ infrastrukturi.

Fotografije: angažirana javnost

Back to top button