Vijesti

Započela izgradnja nove ergele Lipik

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske u prosincu dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede te Državnoj ergeli Đakovo i Lipik za početak izvođenja prva faze radova na izgradnji ergele Lipik, početkom ovog tjedna radovi vrijedni gotovo 19 milijuna kuna s PDV-om zaista su i započeli. Prvu fazu radova izvode djelatnici poduzeća Venka Gradnja iz Novske, a to podrazumijeva izgradnju prilazne ceste, tri štale za konje, pripadajuće infrastrukture i odlagališta za stajski gnoj. Realizacijom prve faze radova bit će omogućeno prebacivanje konja na novu adekvatnu lokaciju. Naime, konji su trenutno smješteni u privatnoj staji koja svojim sadržajem i kapacitetom ne može više pružiti ono što je potrebno za bavljenje modernim turizmom. Ostale dvije planirane faze uključuju izgradnju upravne zgrade, centralne površine s glavnim i pomoćnim jahalištima, spremišta za fijakere i opremu, karantene, dodatne štale te servisne objekte.

Investicija koja će znatno promijeniti vizuru grada i u turističkom smislu ponuditi jako puno

Gradnja ove nove lipičke Ergele, koja je dio još većeg projekta Rekreacijskog područja jezera Raminac, zasigurno će dati snažan zamah razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Hrvatske. Svi znamo da je lipička Ergela živi spomenik Domovinskom ratu, povijesti i tradiciji uzgoja konja u ovome kraju, a također je i dom za devedesetak prekrasnih lipicanaca koji su tijekom ratnih razaranja otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2007. godine.

Svakako valja istaknuti i to da je tradicija uzgoja lipicanaca prošle godine upisana i na UNESCO Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tekst i fotografije: Matija Kulhavi

Back to top button