Vijesti

Za rješavanje problema s pročistačem u Daruvaru

Sinoć je u Velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave održan sastanak posvećen rješavanju problema s pročistačem u Daruvaru. U radu sastanka, osim građana koji žive u neposrednoj blizini pročistača, predstavnika inicijative Ozdravimo Daruvar, sudjelovali su glavni tehnolog na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Sanja Pelikan Šmidt, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Boro Karačić i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. Pozivu na sastanak nisu se odazvali predstavnici Iride i Pivovare Daruvar.

U jednom sažetku s ovog sastanka izdvajamo što je poduzeto za rješavanje problema izloženosti ljudi koji ovdje žive i gostiju Daruvara neželjenim i neugodnim mirisima, čitaj smrada u ljetnom razdoblju…

  • ugrađen je top za smanjenje neugodnih mirisa
  • nabavljeno je sredstvo za osvježavanje mirisa
  • ugrađen je upuhivač zraka za bazen s otpadnom vodom
  • koriste se kemijska i biološka sredstva za kvalitetniju razgradnju

U planu Hrvatskih voda za ovu godinu je stavljanje cijevi DN 150 cm u dužini od 110 metara za zatvaranje odvodnog kanala prema rijeci Toplici, te su odobreni uvjeti od strane zaštite okoliša u vrijednosti investicije od 80 000 eura, što je stavljeno u prioritet izgradnje.

Darkom vodoopskrba i odvodnja surađuje s predstavnicima industrija u Daruvaru, Pivovarom Daruvar i Iridom. U planu Pivovare Daruvar je do kraja ove godine napraviti projektnu dokumentaciju za vlastiti pročistač otpadnih voda. Realizaciji bi se u skladu s mogućnostima i zakonskim obvezama trebalo pristupiti sljedeće godine.

U tijeku je izrada projektnog zadatka za Aglomeraciju Daruvar. U mjesecu svibnju kreće javna nabava za novu Studiju izvodljivosti koja će se temeljiti na izrađenom matematičkom modelu vodovoda i odvodnje te prema podacima Popisu stanovništva iz 2021.

Izvor informacije: gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček

Fotografije sa sastanka ustupio Damir Lujanac

Back to top button