Vijesti

Za ljudska prava protiv korupcije

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije a sutra je Međunarodni dan ljudskih prava. Ovo su teme više za djelovanje manje za priču. Kada se borba protiv korupcije i ljudska prava ukrase blagdanskim šarenim papirima, korupcija samo šuška, ne vidi se, a pri tom se još stvara poštivanja ljudskih prava.

Svi se rađamo jednaki, svijet očima djeteta je velik i pun mogućnosti, odrastanjem, svatko od nas često se suočava s nizom stranputica. Zalutati je lako a cilj je vratiti se na put kojim se kroči uzdignute glave. Protiv korupcije i Za ljudska prava teme su povezane u jednu cjelinu. Kada se problematiziraju postojanje korupcije i kršenje ljudskih prava ogoljena je između ostalog ironija kao manipulativna vještina kojom se podcjenjuju veličine koje vrijeđaju. Vrlo jednostavno je svoditi korisne stvari na prostu mjeru podsmjeha, poniženja, isključivanja iz zajednice, bilo male ili velike. Što radimo da ukažemo na ove nedostatke. Uglavnom pred njima, nedostatcima, zatvaramo oči. Problem se kao grudva snijega kotrlja niz brdo i raste prijeteći da se kao lavina obruši na mjesto gdje se čuje glasan krik jer glasovi razuma u sustavu preokrenutih vrijednosti prikazuju se kao suprotnost. Tako je lako odgurnuti problem od sebe i prepustiti rješavanje institucijama.

Borba je svakodnevna, lavovska, koliko puta se ljudi tjeraju u mišju rupu galamom, orkestriranim napadima. Orkestar svira najjače i kada brod pušta na sve strane. Važna za zdravo društvo je kritika kojom se društvo mijenja. Kritiku treba odvojiti od orkestriranih napada i slaganja poput cigli oko nekih stavova. Orkestrirani napadi primjenjuju se vješto kao djelotvoran alat za upravljanje bičem po glavi stanovnika, kojim vješto upravljaju možda oku nevidljive a vrlo utjecajne sive zone. Treba razlikovati kritiku koja pomaže zajednici u promjenama na bolje od orkestriranih napada usmjerenih proziv pojedinca ili grupacija koje se prepoznaju kao prepreka na putu osobnih probitaka.

Ponovit ćemo još jednom u svijetu preokrenutih vrijednosti ljudska prava i korupcija primijete se kada se iz toga može izvući neka osobna korist, dobar marketing za izgradnju željene slike pojedinca na putu osobnog proboja.

Cilj je, valjda, pronaći rješenje za bolju zajednicu zadovoljnih i sretnih pojedinaca u prilog osvještavanja javnosti za poštovanje ljudskih prava u slobodnom, društvu povjerenja u kojem nema potrebe za podmićivanjem.

Back to top button