Vijesti

Vukovar, jučer, danas, sutra

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je prije 31 godinu 25. kolovoza, a završila 18. studenoga. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja, podaci su to objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

U Vukovaru je 1991.godine živjelo 41 959 stanovnika a prema podacima prošlogodišnjeg popisa u Gradu Vukovaru je 23 175 stanovnika.

Brojevi govore više od riječi. Vukovar je prošao katarzu, ljudsko i arhitektonsko uništenje, a proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije završen je u mirnoj reintegraciji. Perspektiva Vukovara je pitanje nad pitanjima?! Kako dislocirane gradove i naselja povezati a ovu zemlju decentralizirati na način da svako mjesto bude poželjno za graditi dom, život, rad i planove. Uvriježeno je mišljenje u patrijarhalnom društvu o ženama kao čuvaricama doma. Žene jesu čuvarice i doma a čuvarice su i Domovine. U BBŽ postoji Udruga žena u Domovinskom ratu. Njih 30 sutra putuje u Vukovar a organizatoricu putovanja, kolegicu Dubravku Vukoja u pripremi za put, pitali smo o promišljanjima kako ona vidi perspektivu Vukovara?!
Vukoja

Odgovor na pitanje zašto se mora šutjeti posebna je tema o kojoj na priču treba potaknuti sve koji su u slobodnoj zemlji izabrali zavjet šutnje. Vraćamo se na promišljanja o perspektivi Vukovara?!
Vukoja

Vukovar je grad spomenik u koji se odlazi komemorirati. Stanovnicima Vukovara koji kreiraju svakodnevnicu ovoga grada možda uz snagu riječi treba i moć postupaka i djela.

Možda bi, samo možda bi, u prilog preokretu a za proslavu života danas u Vukovaru bila praktična decentralizacija u politici, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, sportu. Za početak npr. jedno ministarstvo i neke od državnih ureda iz Zagreba premjestiti u Vukovar sve u prilog temeljima neke buduće nacionalne razumljive i jednostavne strategije u kojoj će cilj biti Hrvatska, zemlja šansi za sve.

30 članica Udruge žena u Domovinskom ratu BBŽ sutra autobusom putuju u Vukovar. O detaljima puta u Vukovar u ime Udruge Dubravka Vukoja kaže
Vukoja

Gošće iz Bjelovarsko-bilogorske županije u Aljmašu će dočekati zvona
Vukoja

I ovim putovanjem za Vukovar i Aljmaš Udruga žena u Domovinskom ratu BBŽ a kako Dubravka Vukoja naglašava
Vukoja

Središnje obilježavanja i u Vukovaru i u Škabrnji započelo je sinoć paljenjem svijeća i molitvom. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo danas u znak sjećanja na 18. studenoga 1991., dan kada je slomljena herojska obrana grada Vukovara, i dan kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

fotografije: Željko Vukoja

Back to top button