Vijesti

Vinodar u Daruvaru 25 godina provedbe, Živjeli

Programska osvježenja na čvrsto postavljenoj konstrukciji s uhodanim programima i novim idejama dodana su vrijednost manifestacije. Svečano otvorenje prilika je izraziti priznanja za zalaganje, nemali trud i težački rad u vinogradima i vinskim podrumima za dobiti kvalitetno i vrhunsko vino.

Za svečano otvorenje manifestacije koja iz godine u godinu uveseljava ljude u Daruvaru zdravica je s vinima okrunjenim velikim zlatom Sauvignonom iz 2023. Badela 1862 i Tramincem iz ledene berbe 2021. Iločkih podruma.

Uz dvije velike zlatne diplome a prema odluci dviju komisija od po pet članova od 131-og zaprimljenog uzorka visoko kvalitetnih i vrhunskih vina koja su prošla ocjenjivanje za ovogodišnji Vinodar, zlatnim medaljama nagrađeno je 59, srebrnim 51 i brončanim 11 vina pristiglih na ocjenjivanje. Od 131-og na ocjenjivanju, bila su i 23 uzorka vina velikih proizvođača iz Češke Republike. Tradicionalno sudjelovanje vinara iz Češke na manifestaciji u Daruvaru potvrđuje međunarodni karakter manifestacije i znak povjerenja koje organizatorima iskazuju gosti.

O lipanjskim vinskim danima i noćima u Daruvaru ispunjenim programima, slasnim specijalitetima i naravno vrhunskim vinima gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček:
Lneniček

Vinska proslava upotpunjena detaljima i rasporedom dobro odabranih uloga od antike do danas, Rimljankama koje su okružile Cezara pod krilom šatora i prepunim stolovima te plodovima zrelog grožđa, bistroj kapljici u čašama, a vinu u čast, samo su mali prilog dobre povezanosti i široke uključenosti u Organizacijski odbor Vinodara. O realiziranim programima ovogodišnje manifestacije predsjednica Organizacijskog odbora Vinodara Ivana Plažanin Vuković:
Plažanin Vuković

Ljudi bi a kako saznajemo u neformalnim razgovorima željeli da se poduplaju Vinske šetnje destinacijom, a i to je u planu, najavila je viša savjetnica za turizam i zaštitu okoliša daruvarske Gradske uprave Tea Mik:
Mik

A što se ovogodišnjih programa tiče sve ide po planu:
Mik

Službeno otvorenje najveće manifestacije Međunarodne izložbe vina Bjelovarsko-bilogorske županije u Daruvaru organizirano je u krugu Zavičajnog muzeja Daruvar Dvorca Janković. Svečanost su uz vinare, vinogradare, predstavnike javnog života grada i županije, članove organizacijskog odbora uveličali: izaslanik premijera Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Marko Marušić i gosti iz Češke Republike. Na čelu izaslanstva iz Letohrada bio je gradonačelnik Petr Fiala, a na svečanosti su bili vinari iz Hustopeča i Hana Hlavačkova iz Čehoslovačkog zavoda za iseljeništvo…

Na svečanom otvorenju prisutnima, u prvom redu vrijednim vinarima, podrumarima vinogradarima, obratio se s čestitkom na osvojenim priznanjima župan Marko Marušić:
Marušić

Osim Vinara iz Hrvatske uglavnom iz kontinentalnog dijela zemlje, vinari iz Češke pobrali su lijepe nagrade i priznanja. U ime delegacije iz Češke Republike prisutne je pozdravio gradonačelnik Letohrada Petr Fiala uz napomenu kako je u ulozi prevoditelja bio zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Organizacijski odbor cijeni trud i ideje utkane u 25 godina vinskog festivala u Daruvaru. Priznanje za sve što je u proteklih četvrt stoljeća uradila dajući manifestaciji prepoznatljiv karakter i neodoljiv šarm, enologinji Suzani Jurišić uručio je gradonačelnik Damir Lneniček. Evo što je u ovom posebnom trenutku rekla daruvarska vinska kraljica Suzana Jurišić:
Jurišić

Proizvodnja na otvorenom u vremenskim nepogodama kakvim svjedočimo sigurno nisu vjetar u leđa, međutim na podršku iz resornog Ministarstva poljoprivredni proizvođači mogu računati, podsjetio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede… Tugomir Majdak, također, prije nego je službeno proglasio Vinodar otvorenim, podsjetio na povijest manifestacije, kada i kako je ideja pretočena u program Vinu u čast u Daruvaru:
Majdak

Na obećavajući Vinodarski vikend u Daruvaru u ime Organizacijskog odbora manifestacije pozivaju vas Ivana Plažanin Vuković i Tea Mik:
Plažanin Vuković/Mik

Back to top button