Vijesti

Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom

Jučer je predstavljen projekt Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti. Cilj projekta je digitalizacijom pojednostaviti proces dodjele povlastica osobama s invaliditetom prema novom Zakonu o povlasticama u prometu iz studenog prošle godine i Pravilnicima iz prosinca s čime je stvoren administrativni temelj za primjenu Zakona u praksi od početka ove godine. O Zakonu i pogodnostima primjenom za osobe s invaliditetom u programu Radio Daruvara a u razgovoru s voditeljicom Željkom Čakanić Herout, izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar Davor Marić rekao je:
Marić

Važno je naglasiti…
Marić

Novim sustavom korištenja prava osoba s invaliditetom obuhvaćeni su izdavanje javnih isprava Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.
Marić

Da bi dobili iskaznicu svi koji imaju pravo trebaju biti upisani u Registar osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Postupak je jednostavniji primjenom aplikacije e -Građani:
Marić

Za upis u Registar osoba s invaliditetom potrebno je podnijeti Zahtjev za vještačenjem odnosno utvrđivanje funkcionalnog oštećenja odnosno oštećenja druge, treće ili četvrte kategorije. Temeljem podnesene dokumentacije Zavod za vještačenje izdaje rješenje o tjelesnom oštećenju, i…
Marić

S obzirom na veliki broj podnesenih Zahtjeva postupak izdavanja trenutno nije moguće riješiti u kratkom vremenu.
Marić

Za sve koji su se našli u vakumu između starog i novog Zakona:
Marić

U prilog unapređenju mobilnosti osoba s invaliditetom korištenjem svih prava, i Udruga osoba s invaliditetom Daruvar organizirat će edukacije za svoje članove. Edukacije su u planu ove godine a sam proces ubrzat će odobrenje projekata po prijavljenim natječajima.

Back to top button