Vijesti

Tjedan cjeloživotnog učenja u Tehničkoj školi Daruvar

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja te organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja. Tehnička škola Daruvar uključila se u obilježavanje 17. Tjedna cjeloživotnog učenja od 17.4. – 23.4.2023.


Ponedjeljak, 17.4.2023.
Predavanje Utjecaj energetskih pića na mlade održale su nastavnice Stana Lukić i Ksenija Rohlik. Učenike pomoćnih zanimanja su upoznale o štetnom utjecaju energetskih pića na zdravlje organizma.
Nastavnik Alen Klubička održao je radionicu Izrada animacije programom Fusion 360. Učenici su kreirali jednostavni 3D dizajn programom Fusion 360 i izradili animaciju komponenata.
Predavanje Neka bude … zvuk! održao je nastavnik Goran Repinc. Učenici su upoznati s Što je bilo prije – zvuk ili svjetlo?, povijest zvuka u različitim kontekstima, decibeli i … (uho i percepcija, buka, najtiše i najglasnije…).


Utorak, 18.4.2023.
Radionicu Generiranje G-koda iz programa Fusion 360 s učenicima je održala nastavnica Libuška Klubičko Palatinuš.
Nastavnica Katja Husak i knjižničarka Sandra Milek održale su radionicu Čitajmo zajedno. Učenici su  čitali ulomke djela različite tematike. Promovirali čitateljsku kulturu, snagu riječi kroz čitanje i omogućili jedni drugima čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.
Predavanje Starost i tehnička ispravnost vozila u RH održao je nastavnik Ivan Frantal. Sudionici su upoznati s podacima o tehničkoj ispravnosti i starosti vozila u Republici Hrvatskoj.
Nastavnica Željka Hodak je održala radionicu Informacijska grafika. Učenici su izrađivali promidžbene i obrazovne materijale koji najavljuju događaj u sklopu Dana medijske pismenosti.
Radionicu “Ovisnost o internetu – istina ili mit? održala je psihologinja Anita Šugić. Učenici su navodili i opisivali prednosti i nedostatke “dobre i loše strane” korištenja Interneta.


Srijeda, 19.4.2023.
Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja i Međunarodnog tjedna tamnog neba nastavnica Dunja Županić održala je predavanje i radionicu Hodajmo po zvijezdama na kojima su učenici upoznati s cirkumpolarnim zviježđima, kvalitetom noćnog neba u našem okruženju, te su ispunjavali slijepe karte neba kako bi se inspirirali na samostalno promatranje noćnog neba.
Nastavnik Boris Bogdan je održao predavanje Mladi vozači u prometu. Sudionici su upoznati s problemima u sigurnom prometu.
Radionicu Kako se pripremiti za tržište rada? Održala je pedagoginja Ivana Čoban. Učenici 3.sp razreda saznali su više o metodama i tehnikama aktivnog traženja posla, dostupnim online alatima i agencijama za zapošljavanje, te pisali svoj prvi životopis u Europass obliku.


Četvrtak, 20.4.2023.
Radionicu Google alati održao je nastavnik Krešimir Ećimović. Učenici su upoznati s Google alatima i njihovom primjenom.
Nastavnik Miro Kligl održao je radionicu Odlemljivanje SMD komponenti lemnom stanicom na vrući zrak. Učenicima je prikazana tehnika lemljenja/odlemljivanja  elemenata za površinsku montažu lemnom stanicom na vrući zrak.
Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja i Međunarodnog tjedna tamnog neba održani su predavanje i radionica pod nazivom VR svijet. Svijet virtualne stvarnosti (VR) simulira osjećaj umjetnog okruženja. Sudionici ovog predavanja imali su priliku isprobati kakav je osjećaj zamijeniti stvarne s virtualnim podražajima koristeći Oculus quest 2 VR naočale. Radionicu su održali nastavnici Dunja Županić i Krunoslav Kulhavi.


Petak, 21.4.2023.
Predavanje i radionicu Visokotemperaturne dizalice topline održali su nastavnici Zdravko Sikora i Mario Havranek. Sudionici su upoznati sa visokotemperaturnim dizalicama topline i OIE.
Nastavnik Danko Tomašek održao je predavanje i radionicu Futsal. Učenici su kroz demonstraciju upoznati s osnovnim pravilima i načinom igranja futsala.
Radionicu Simulacija i strojna obrada generiranog G-koda iz programa Fusion 360 održao je nastavnik Dalibor Hašpl. Prikazana je strojna obrada na CNC stroju potpomognuta računalom (CAD/CAM tehnologija).
Nastavnica Ana Babić održala je radionicu Izbor ogrjevnih tijela. Na tlocrtnom predlošku izvršili su odabir ogrjevnih tijela, smještaj te instalaciju polaza i povrata toplovodnog grijanja.

Sandra Milek, dipl. inf. i dipl. knjiž.

Back to top button