Vijesti

Svjetlo na kraju tunela – Vodoprivreda Daruvar

Daruvarska Vodoprivreda godinama je propadala. Malo se toga znalo u javnosti, jer se slika poslovanja uljepšavala i lažirala. Klupko profitera bilo je poprilično veliko, sve neka zvučna imena, koja su godinama izvlačila korist i trpala u svoje džepove. Tko je bio bliže vatri, bolje se i ugrijao, radilo se malo i neodgovorno, pa su repovi ne odrađenih poslova bili sve duži kao i samo dugovanje. Kada je brod s više od sto zaposlenih skoro potonuo, prvi su pokupili svoje krpice i pobjegli oni veliki glavni igrači, odgovorni za takvo stanje. Naravno, zahvaljujući radu ili bolje neradu naših institucija, nitko od njih do sada nije odgovarao za učinjeno. Pitanje je da li ikada i hoće.

No, u ovome trenutku važniji su oni drugi, ljudi koji su odlučili spasiti firmu od stečaja.

Oporavak je težak ali nije nemoguć, on traje već dvije godine i trajat će još neko izvjesno vrijeme zbog naslijeđenih potraživanja i kredita.. Gleda se na sve, dobro promišlja o svakom novom učinjenom koraku, a krenulo se od ušteda na poslovanju, kaže predsjednik Nadzornog odbora Drago Hodak:
Hodak

Kada je u pitanju kadrovska politika i ona se bitno izmijenila u međuvremenu. Novi vlasnici traže odgovorne i radišne, prostora za uhljebe i menagerske ugovore više nema. Tako je bivšeg direktora Roberta Marinića s plaćom od 3.969,81 eura zamijenio inženjer strojarstva Marko Vukoja, s plaćom od 1.526 eura u brutu:
Hodak

Kada su u pitanju ostali zaposlenici, Drago Hodak dodaje kako je bruto masa za plaće bitno smanjena:
Hodak

Ono što se mora priznati jest da novaca za rasipanje nema. Nadalje, mora se priznati i to i da nakon dvije godine grčevite borbe Vodoprivreda Daruvara još uvijek nije tržišno konkurentna:
Hodak

Drugim riječima , Vodoprivreda za sada ima dovoljno posla i odrađuje ugovore s Hrvatskim vodama:
Hodak

Ono što si nova uprava i vlasnici ne žele priuštiti je prijašnji način poslovanja: dogovoriti – ne odraditi – tužba – sud – kamate!
Hodak

Dugovi, uhljebi, loše poslovanje, loše radne navike zaposlenika – sve je to naslijeđeno od bivše uprave. Dolaskom nove županijske vlasti i župana Marušića krenulo je spašavanje ove posrnule firme koja se kao izvanredna točka našla na dnevnom redu prve županijske skupštine u novom sastavu.

Spašena od stečaja, dokapitalizirana s 15,8milijuna kuna od strane Energo vizije koja je u međuvremenu postala vlasnik Ribnjačarstva (sestrinske firme), dok je Vodoprivreda prešla u vlasništvo tvrtke Aqua Opus s 51,05posto udjela. 3O posto udjela ima BBŽ dok je 19 posto u vlasništvu malih dioničara.

Vladimir Bijelić i Marijan Cenger vlasnici Vodoprivrede uza sve reorganizacije koje provode, još uvijek ulažu vlastita financijska i druga sredstva kako bi ovu posrnulu tvrtku dignuli iz pepela. Način na koji se prije ovdje poslovalo za njih nikako nije prihvatljiv:
Hodak

Back to top button