Vijesti

Svi putevi vode u Rim, a iz Rima ima pravaca koje vode u Daruvar

Puna kino dvorana u Daruvaru i tajac 52 minute trajanja dokumentarca Marijane Kranjec Eva Fischer. Po završetku filma osjećaj da pljeskom trebate podržati priču o ženi, koja s nama ovdje ima nešto zajedničko. To zajedničko je Daruvar, grad iz kojeg neki polaze u svijet a neki se u njega vraćaju. Život kreira splet okolnosti a zaplet životnih prilika ispisuje stranice životne knjige. O životu Eve Fischer mogli bi se napisati romani, film je već snimljen. Premijerno je prikazan u gradu iz kojeg je Eva počela vući poteze kistom, toliko dojmljivo da je na svojim slikama prenijela sve bitne trenutke, osjećaje, razmišljanja… Ovo je priča o Evi Fischer čiji je lik na filmu oživjela filmska ekipa i Evin sin. Kino premijera upriličena je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust ove godine posvećen umjetnicima i njihovom proživljavanju strahota holokausta.

U Daruvaru u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ekonomska i turistička škola, Udruga antifašističkih boraca i antifašista i Židovska općina Daruvar uz svu potrebnu podršku Grada Daruvara programski svake godine drugačije a emotivno snažno, šalju poruku da svijet treba i zaslužuje biti bolji. Ove godine u središtu filmske priče bila je umjetnica koje je jednostavnošću i otvorenošću otvarala puteve svijeta. Svi putevi, već odavno znamo, vode u Rim. A iz Rima David Alan Baumann, sin Eve Fischer, otvorio je put za Daruvar, čineći ovaj mali grad prepoznatljivim odredištem na mapi svijeta. Rim i Daruvar povezala je Eva Fischer iako se nikada nije vratila u svoj rodni grad možda je u njenom životu uvijek makar malo Daruvara prevladavalo u nijansiranju podloga koje bi bojama pretvarala u umjetničke slike.

Evin sin Alan David Baumann oživio je majku u filmskoj priči. Evo što je učenicima i profesorima Ekonomske i turističke škole u Daruvar uz priču o filmu rekla i o sinu Eve Fischer Alanu Davidu Baumannu, redateljica i scenaristica Marijana Kranjec
Kranjec

Tko je sve bio prisutan u četvrtak na projekciji dokumentarca Eva Fischer u ime Ekonomske i turističke škole otkriva profesorica Radmila Frantal
Frantal

Scenaristica i redateljica filma Marijana Kranjec pozvala je svih 300-tinjak gledatelja među kojima je bila pokretačica povratka Eve Fischer u Daruvar, zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, da na jednoj kolektivnoj fotografiji upute pozdrav iz Daruvara Alanu Davidu Baumannu. Evin sin u povodu Međunarodnog dana sjećanja za oko tisuću djece na Siciliji organizirao je predavanje o holokaustu.

Također pogledajte
Close
Back to top button