Vijesti

Svetkovina Velike Gospe

Danas je Velika Gospa, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koji se slavi svake godine 15. kolovoza. U Hrvatskoj gdje je svetkovina Velike Gospe državni blagdan, dugovječna je tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, koju je u teškim vremenima i nevoljama narod molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor vjernici su je iz zahvalnosti častili kao “kraljicu Hrvata”. Marijanska svetišta u našem okruženju su crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici i Pakracu.

Središnje misno slavlje u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici danas predvodi velečasni Ivan Popić župnik Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru.

Poruku vjernicima u povodu današnje svetkovine upućuje župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici Tomislav Sanić:
Sanić

U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu uz misno slavlje organizirana je procesija s Gospinim likom. Vjersko slavlje u Pakracu predvodi velečasni Davor Vuković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, danas u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje u Voćinu predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

Irena Ivanović-Lasta

Back to top button