Vijesti

Splitski festival kakav poznajete odlazi u povijest! Najveća glazbena imena stala uz staru ekipu…

Potpuno nova ekipa Splitskog festivala, tvrtka Wolfman j.d.o.o., pomalo je neočekivano odnijela pobjedu na natječaju

Splitski festival kakav kroz desetljeća publika i glazbenici pamte i poznaju od iduće godine odlazi u povijest i dobiva potpuno novu vizuru, ali i novi identitet. Iako su uz dosadašnjeg organizatora, skladatelja Tomislava Mrduljaša i njegovu tvrtku Dalmacija koncert te program koji su ponudili za razdoblje od 2023. do 2025. stala neka od najvećih domaćih glazbenih imena, kao festivalski savjet struke, poput Alfija Kabilja, Zorice Kondže, Doris Dragović, Gibonnija, Marijana Bana i Nikše Bratoša, te tri najveće glazbene udruge u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija i Hrvatska diskografska udruga, uključujući i krovnu glazbenu udrugu u RH Unison, pobjedu na natječaju nisu odnijeli.

Foto: Sasa Buric/Cropix

Potpuno nova ekipa Splitskog festivala, tvrtka Wolfman j.d.o.o., na čelu sa Stevom Vučkovićem Stivijem, pomalo je neočekivano, barem što se tiče samih glazbenika, odnijela pobjedu na natječaju Grada Splita i Turističke zajednice Grada Splita. Jutarnji list uspio je doći do programa obje strane te donosimo kako će okvirno dogodine izgledati novi Splitski festival te kako je bio zamišljen prema idejama Tomislava Mrduljaša i njegova strukovnog savjeta.

Naime, publiku i gledatelje prvog dana festivala, odnosno 26. lipnja očekuje Večer retrospektive, gdje će hitove OliveraMiše Kovača, Vice Vukova, Tereze Kesovije, Mila Hrnića, Meri Cetinić i drugih u novim aranžmanima izvesti i novi interpretatori uz big band orkestar i prijenos uživo.

Druga je večer rezervirana za Split Blues Festival – ln memoriam Jadran Zlodre Gobbo. Iza večeri bluesa slijedi Split Open Jazz Fair, gdje bi Splitski festival, dosad poznat kao festival zabavne glazbe, na Prokurative trebao donijeti najbolje od džeza u Hrvatskoj. Pritom bi svaki izvođač, osim svog standardnog programa, trebao obraditi najmanje dvije pjesme iz fundusa Splitskog festivala u svom maniru.

Četvrta večer zove se Splitska etno škrinja ili Prokurative plešu. Tako bi Splitska etno škrinja bila bazirana na različitim regionalnim etno izričajima u Hrvatskoj “zbliženih s tehnološkim dostignućima modernog doba” i ponovno posebnim zadatkom svakog izvođača da obradi i dvije pjesme iz fundusa Splitskog festivala. S druge strane, Prokurative plešu bila bi večer s DJ programom potpomognutim animatorima te groove i jam glazbenicima, a plesni ritmovi išli bi u rasponu od salse, zumbe, tanga pa do housea, break dancea i hip-hopa.

Peti će dan biti cjelovečernji koncert stranih gostiju, a organizator tu predlaže američki bend Calexico iz Tucsona u Arizoni. Šesta večer nosi radni naziv Splitski festival – Young guns, gdje će deset mladih, ali već etabliranih orkestara, bendova, DJ-a i slično izvesti po jednu svoju hit-pjesmu i jednu obradu iz fundusa festivala, no na svoj način. Splitski festival – Večer autorskih pjesama, sedmi je i zaključni dan, odnosno večer festivala kada će uz festivalski orkestar i izvođenje uživo biti izvedeno 25 odabranih kompozicija po provedenom natječaju za nove skladbe te žiriranje uz pomoć Festivalskog savjeta. Uz to, organizator Vučković bi zadržao i određeni broj takozvanih wild card za četiri do šest skladbi.

Dosadašnji organizator Tomislav Mrduljaš uz ekipu glazbenika čije su karijere rasle usporedno sa samim festivalom imali su pak potpuno drukčiju viziju u programu koji su poslali na natječaj Grada, no oslonjenu na tradiciju kakvu na Prokurativama Split njeguje od 1960. godine.

Tako bi prva večer festivala, u ovoj organizaciji početkom srpnja, počela ekskluzivnim koncertom jednog od renomiranih hrvatskih izvođača. U sklopu tog programa dosad su nastupili Oliver & Stjepan Hauser, Parni valjak, Josipa Lisac, Gibonni, Petar Grašo, Doris Dragović i Neno Belan, a Mrduljaš je s ekipom za iduću godinu predložio koncerte: A strana, repertoar pjesama sa Splitskog festivala, Prljavo kazalište te Zoricu Kondžu i prijatelje.

Foto: Nikola Vilic/Cropix

Druga večer festivala zamišljena je bila kao retrospektiva najvećih hitova u povijesti festivala kroz veličanje njihovih autora i izvođača. Dosad su tako realizirane večeri pjesama Jakše Fiamenga, Momčila Popadića, Krste Jurasa, Miše Kovača, Tereze Kesovije… U idućim izdanjima prijedlozi su bili Večer retrospektive Tragom Olivera, Večer retrospektive Tomislava Zuppe te Večer retrospektive Tome Bebića. Pritom bi se pjevale festivalske uspješnice u izvedbi renomiranih izvođača.

Treća, finalna večer festivala bila bi, prema Mrduljaševu programu, večer novih, ranije neobjavljenih skladbi različitih glazbenih stilova, uz želju da se okupi što veći broj priznatih autora i izvođača. Nakon što bi stručni tim odabrao pjesme, a prije samog scenskog spektakla, prethodilo bi njihovo pojačano radijsko emitiranje. Sve to bilo bi nadopunjeno i živom riječju sudionika festivala kroz uključivanja iz backstagea ili kroz razgovore sa zanimljivim osobama iz javnog i društvenog života.

Nastavio bi se i koncertni program festivala tijekom kojeg se još prije tri godine počelo s planom disperzije festivalskih događanja izvan samih Prokurativa te proširenje programa festivala na više dana pod nazivom Festivalski šušur, na različitim interesantnim gradskim lokacijama. Prošlih su godina organizirali na Peristilu večer Split u klapskoj pjesmi, koncerte Nine Badrić, Zorice Kondže i Massima.

Od 2023. do 2025. u planu je bilo uključiti u koncertni program i druge lokacije, poput Rive, bedema Cornaro, Trga Gaje Bulata, tvrđave Gripe, parka Sustipan, kina Bačvice, plaže Kaštelet i drugih. Što se tiče samog izvođačkog korpusa, u prijedlogu su bila događanja: Hit godine – koncert pjesama hita godine “Cesarica”, Najveće uspješnice hrvatskih festivala (Splitskog, Zagrebačkog i Šibenskog), “Za dobra stara vremena” – koncert četiriju divova, Radojka, Gabi, Josipa i Tereza uz Big band orkestar, Jubilarni koncert Harija Rončevića – 30 godina umjetničkog rada, Rock off poslastica, Splitska dica danas – koncert splitske scene, počevši od TBF-a, Belana, Gibonnija, Vojka V i drugih, Pisma i rič – koncert splitske rap glazbene scene s gostima.

No, unatoč činjenici da su uz Mrduljaša stala najveća imena splitske i hrvatske glazbene scene, kao i samoj ideji Splitskog festivala kao manifestacije zabavne glazbe, očito je sadašnja Gradska uprava, kao i Turistička zajednica Grada Splita, odlučila našem najpoznatijem festivalu dati sasvim novi identitet, za što će se već krajem lipnja pokazati je li istog mišljenja i publika.

Izvor
Jutarnji list
Back to top button