Vijesti

Spasovo u Daruvaru

Spasovdanski susreti obilježeni su u subotu 27. i nedjelju 28. svibnja. U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Daruvara i SKD Prosvjeta Pododbora Daruvar jubilarni 20-ti Spasovdanski susreti započeli su u subotu večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora a druga dimenzija proslave priređena je u Gradskom kinu 30. svibnja. Izviješće o radu srpskog manjinskog gradskog vijeća podnijela je Nikolina Glodić. Na svečanosti u Gradskom kinu dodijeljena su priznanja Isidor Dobrović za izuzetan doprinos i znak zahvalnosti u očuvanju identiteta, kulture i duhovnosti srpskog naroda na ovim prostorima. Dobitnici priznanja su: Rada Božić, Zvjezdana Drašner, Darko Karanović i Miroslav Golić. Kako je bilo svečanosti u Gradskom kinu poslušajte u sljedećem tonskom zapisu:

U kulturnom umjetničkom programu nastupili su KUD „Mladost“ Zalužani, Republika Srpska, SKD „Prosvjeta“, pododbor Garešnica, SKD „Prosvjeta“, pododbor Daruvar, Češka beseda Daruvar i Anastasija Medaković.

U nedjelju je u Crkvi Svetih Otaca u Daruvaru održana liturgija koju je predvodio episkop pakračko-slavonski Jovan. Nazočni su bili: veleposlanica Srbije u Republici Hrvatskoj Jelena Milić, saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu i zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek, zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Saša Lukić i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. Tom prigodom episkop Jovan je odlikovao gradonačelnika arhijerejskom poveljom za kontinuirano zalaganje za obnovu crkve Svetih Otaca u Daruvaru. Nakon Svete Liturgije  održan je kulturno umjetnički program u crkvenom dvorištu.

Pripremili: Irena Ivanović-Lasta, Lenka Lalić, Predrag Uskoković

Back to top button