Vijesti

Sa studijskog posjeta Lneničeka i Lukačina Izraelu- drugi dio priče

Već smo izvijestili o studijskom posjetu Izraelu izaslanstva iz Daruvara gradonačelnika Damira Lneničeka i direktora Darkom Vodoospkrbe i odvodnje Vladimira Lukačina. Tema posjeta bila je vodoopskrba u fazi temeljitih priprema za provedbu iznimno važnog projekta Aglomeracije Daruvar. Prilikom posjeta Izraelu, izaslanstvo iz Daruvara između ostalog obišlo je i državnu tvrtku za vodoopskrbu, odvodnju i desalinizaciju u okviru koje je oko 13 tisuća kilometara cijevi. Dojmovi su snažni a iskustva korisna i za nas, iako svako područje ima svoja posebna obilježja, to je već naglasio gostujući u programu Radio Daruvara nakon povratka iz Izraela gradonačelnik Damir Lneniček. S obzirom na važnost teme za koju su potrebne i informacije i razumijevanje problematike, otvaramo prostor za usporedbu s tehnološkim svjetskim gigantom, Državom Izrael, iz kuta vodoopskrbe u pustinji. Nakon viđenog u Izraelu poslušajte što o njihovom vodoopskrbnom sustavu kaže direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin.
Lukačin

Na koji način je IT sektor uključen u vodoopskrbu Izraela?
Lukačin

Da li su kod nas primjenjivi i mogu li poslužiti primjeri organizacije javne vodoopskrbe iz Izraela?
Lukačin

U svakom slučaju da li je bilo koristan ovaj posjet Izraelu?!
Lukačin

Cijena vode u javnom vodoopskrbnom sustavu Izraela?!
Lukačin

Zbog prirodnih i geografskih obilježja i klime svaki prostor ima svoje posebnosti i u organizaciji vodoopskrbnog sustava.
Lukačin

I što je važno istaknuti voda u Izraelu i javna vodoopskrba doslovno su strateški nacionalni interes. Kako je nakon povratka i viđenog zaključio direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin, Izraelci se po ovih pet stvari organizacijski izdvajaju u svijetu. To je vojska, voda, zdravstvo, poljoprivreda i IT sektor a dodali bi smo i odnos društva prema pojedincu. Odnos države Izrael i Izraelaca kao pojedinaca je dinamično dvosmjeran u cilju ostvarivanja težnji svake zajednice, napretka, razvoja i odgovora u situacijama ugroze. Tijekom posjeta naše izaslanstvo je primila veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu magistrica znanosti Vesela Mrđen Korać.

Slijedom vodoopskrbe kao tematske cjeline ovog info pregleda otvara se pitanje koliko je Daruvar daleko od realizacije projekta Aglomeracije? Poslušajmo što kaže Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje
Lukačin

Znači li to sve kako Aglomeracija Daruvar nema alternativu?!
Lukačin

fotografije: Damir Lneniček

Back to top button