Vijesti

Redukcije

Potrošačka košarica  je nakon shopinga praznija kao i novčanik što i ne čudi jer je inflacija kažu statističari, nikad veća i dobrano gazi kupovnu moć. U mjesecu srpnju inflacija je bila veća od 12 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene energenata porasle su za više od 9 posto, odjeća i obuća poskupjeli su više od 5 posto, dok se cijena hrane mijenja gotovo na dnevnoj razini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku najviše je poskupio krumpir i to za čak 107, svinje su skuplje za 20, perad za 13 dok je govedina skuplja za čak 30 posto.

Unatoč borbi s financijskom konstrukcijom koja se nepopravljivo urušava, pažnja je ipak mora se priznati, više usmjerena na najavu nestašice i redukciju energenata. U prvom planu su struja i plin.

Kao i ostale zemlje članice EU, tako i Hrvatska ima svoj plan redukcije za jesen a predstavio ga je šef energetskog instituta Dražen Jakšić koji građane i poslovne subjekte poziva na vanrednu štednju energenata dok je plan pripravnosti na rizike, trenutno na odobrenju Europske komisije i on će definirati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle.

Brojni gradovi u Europi već donose vlastite mjere štednje, poput reduciranja ulične rasvjete, gase se reflektori koji su osvjetljavali povijesne zgrade i spomenike, postavljaju se ograničenja temperature u javnim zgradama a u nedostatku plina zbog rata u Ukrajini, čini se ugljen se ponovno vraća u prvi plan.

Vlatka Babić

Back to top button