Vijesti

Prošli smo svašta, ne mrzimo – Bučje 2024.

Bučje je prvi agresorski logor u Domovinskom ratu, koji je postojao od kolovoza 1991. pa sve do siječnja 1992. godine. U tom razdoblju kroz logor je prošlo više od 300 ljudi svih nacionalnosti. Dio zatočenih razmijenjen je a dio proveden dalje za Staru Gradišku, Manjaču, Bijelu Stijenu, a nekima se gubi svaki trag… Sudbina 23-je nestalih još nije poznata. Današnja komemoracija u Bučju razlikovala se od dosadašnjih jer su najbrojniji prisutni bili djeca, učenici iz škola u Pakracu, Lipiku, dviju daruvarskih škola, Osnovne škole Vladimira Nazora i Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog, te Osnovne škole Sirač. Kako je u ime organizatora komemoracije Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje Požeško-slavonske županije istaknula predsjednica Ivana Rihter:
Rihter

Ravnateljica Češke osnovne škole Jan Amos Komenski Marija Valek pojasnila je kako su se u ovoj manjinskoj daruvarskoj školi odlučili doći u Bučje na komemoraciju:
Valek

Predstavnici jedne druge generacije povijesne postrojbe Gradske straže Požega među brojnim gostima u Bučju nisu prošli nezapaženo. Poslušajte zapovjednika Gradske straže Požega Vladimira Milkovića:
Milković

Glasnici istine, njih 11, u policijskoj pratnji istrčali su 11. Memorijalnu utrku od Pakraca do Bučja.

Podršku organizatorima sjećanja na logor Bučje pružili su dokumentirajući zbivanja na filmu premijerno prikazanom u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Splitsko dalmatinske županije. U ime ove udruge, predsjednik Ivan Turudić i sam logoraš tijekom Domovinskog rata u Glini, o filmu koji su obećali snimiti a potom i snimili, rekao je:
Turudić

Otkuda u Dalmaciji senzibilitet za Bučje:
Turudić

Nakon Pakraca gdje će se još moći pogledati dokumentarac:
Turudić

Tko je sve radio na ovom filmu:
Turudić

Prošli smo svašta, ne mrzimo, to je poruka za javnost koju je iz Bučja izrazio Darko Katuša sa zadarskog područja, u Domovinskom ratu pripadnik Prve gardijske, Tigrova:
Katuša

U Bučju na komemoraciji iz Daruvara su bili voditelj Veteranskog centra Ispostave Daruvar Dren Stoček i izaslanik Grada Daruvara i Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 91., Ivo Gjaić.

Back to top button