Vijesti

Petra i Ema na Uskrsnim susretima mladih manjinaca u Austriji

Komparativna prednost Daruvara je multikulturalizam. Prožimanje života u različitosti simbol su ovog grada koji potiče i promiče njegovanje jezika, običaja, tradicije i kulture manjina. Daruvarske manjinske zajednice usklađeno šire vidike i spoznajom o životu i aktivnostima manjina Europe. To je jedan od razloga zbog kojeg se konkretno češka nacionalna manjina trudi biti prisutna i prepoznatljiva na Seminarima i susretima u organizaciji Federalne unije europskih nacionalnih manjina. O nedavnom Uskrsnom susretu mladih pripadnika nacionalnih manjina održanom u Austriji zamjenica župana iz reda češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić:
Novotni Golubić

Ove godine na Uskrsnim susretima YEN-a u Austriji iz Hrvatske sudjelovale su predstavnica njemačke nacionalne manjine iz Osijeka, i Daruvarčanke, pripadnice češke manjinske zajednice, učenica trećeg razreda Gimnazije Daruvar Petra Strejček i studentica Sveučilišta u Brnu Ema Šimala. Za učenicu trećeg razreda Gimnazije Daruvar Petru Strejček ovi susreti iznimno su vrijedno iskustvo o kojem u informacijskom sažetku za javnost izdvaja:
Strejček

Što se tiče predstavljanja češke manjine u Hrvatskoj na ovom seminaru…
Strejček

Sada kada su se formirali dojmovi nakon što je Seminar o manjinama završen a kako Petra Strejček naglašava:
Strejček

Taj sljedeći radni susret bit će u Trstu u Italiji u mjesecu lipnju. U prilog ovoj informaciji dodajmo kako češka manjina razrađuje inicijativu za formiranje organizacije mladih češke zajednice u Republici Hrvatskoj a cilj je u perspektivi ugostiti mlade europskih manjina ovdje u Daruvaru, saznali smo od predsjednika češkog manjinskog vijeća BBŽ Damira Maline.

Back to top button