Vijesti

Pare nisu problem, jer para nikad nema dovoljno – održana glavna skupština Vodoprivrede Daruvar

Zakazana još u mjesecu srpnju, jučer je i održana Glavna skupština Vodoprivrede Daruvar.

Bila je to prilika da se između ostalog otvoreno porazgovara o stanju Vodoprivrede ali i prodaji Ribnjačarstva.

Ono što se naglašava od strane aktualne Uprave Društva je činjenica da je novi vlasnik spasio Vodoprivredu Daruvar od stečaja, da su radna mjesta stotinjak zaposlenika spašena, međutim bitno je naglasiti da ova firma ima još poprilično dugovanje. Preko 15 milijuna kuna.

Podsijećamo:

Agonija Vodoprivrede trajala je preko dvije godine. Dolaskom novoga župana Marka Marušića aktualizirano je pitanje opstanka i budućnosti ove daruvarske firma koja je do tada bila u većinskom vlasništvu županije, a zapošljava 140 zaposlenika. Nakon niza pregovora s investitorima i vjerovnicima:
Marušić

Ovaj proces naglašava župan bio je mukotrpan i neizvjestan, prvenstveno zbog:
Marušić

Priča je sada okrenuta i postavljena drugačije, ali nije jednostavno.
Marušić

Tako je početkom godine pronađen novi strateški partner. Većinski vlasnik je postala EnergoVizija iz Zagreba, dok je županija zadržala nešto malo manje od 3o posto. Međutim župan Marušić naglašava:
Marušić

Postavlja se pitanje, gdje je onda sada problem? Kratko i jasno – u parama. Pojašnjava član nadzornog odbora Drago Hodak:
Hodak

Pored para tu je još jedan ozbiljan problem, kojega ističe predsjednik Uprave Vladimir Bijelić:
Bijelić

Iako je situacija teška, trenutačno se ne štedi na ničemu, posebice plaćama, govori član Uprave Marijan Cenger koji zajedno s predsjednikom Uprave Vladimirom Bijelić trenutačno radi bez naknade, bez plaće a ulažu svoja sredstva:
Cenger

Sve su to realni problemi koji stežu oko vrata posrnulu firmu kao što je Vodoprivreda,a čiji repovi sežu u daleku prošlost. Koliko je teško dugovanje bivše Uprave , koliko je potrošeno u privatne svrhe još uvijek je pod upitnikom:
Cenger

I dok DORH možda traži krivca za stanje duga u Vodoprivredi iz nekih prijašnjih vremena, ono što je vidljivo je kako su se podaci lažirali pojašnjava direktor Robert Marinić:
Marinić

Ukratko ni brojke više nisu ono što su nekada bile.

Pitanje je koje se nameće je trebaju li onda za ovakvo stanje odgovarati i računovođe koji bi inače trebali pomno pratiti novčani priljev i odljev poduzeća kako bi osigurali da su sve transakcije pravno ispravne i da su obrađene odgovarajućim kanalom? Ili i oni zbrajaju i oduzimaju onako ima kaže gazda?

Pretpostavka je da će se i tim problemom pozabaviti neka institucija!

Bilo kako bilo, jedno od logičnog rješenja za izlaz iz ovakve situacije je prodaja Ribnjačarstva:
Hodak

Natječaj za Ribnjačarstvo je otvoren do kraja mjeseca kolovoza. Početna cijena je nešto više od 5 milijuna kuna. Koliko je ponuda stiglo za sada se ne zna, no zna se što bi novi vlasnik osim kuna trebao imati:
Bijelić

U slučaju prodaje Ribnjačarstva nastale bi dvije firme, koje bi se samostalno mogle razvijati, svaka u svom pravcu, pojašnjava predsjednik Uprave Vladimir Bijelić:
Bijelić

Vlatka Babić

Back to top button