Vijesti

Pakrac danas-povratak u vrijeme koje obilježila obitelj Janković

Danas je u Pakracu organizirana tradicionalna manifestacija “Tragom Jankovića” u sklopu koje će za posjetitelje biti organizirani brojni, zabavni i zanimljivi sadržaji, s ciljem povjesnog približavanja razdoblja između 1760. i 1861., tijekom kojeg su ovim gradom i širim područjem vladali članovi obitelji Janković.

„Tragom Jankovića“ zajednički organiziraju Grad Pakrac, Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, uz suradnju s Udrugom Mađara Pakrac, lokalnom pivovarom „Slavonica“ i Frizerskim salonom Lepka.

Manifestacija je to kojom se kroz oživljavanje za Pakrac i okolicu izuzetno važne povijesne priče o poznatoj obitelji Janković želi stanovnicima Pakraca i njegovim gostima približiti dio zanimljive pakračke povijesti te na taj način očuvati važan dio baštine ovog prostora.

I ove godine sva događanja će biti održana u dvorištu i objektima kompleksa Janković, u kojem danas djeluju Muzej grada Pakraca i Osnovna glazbena škola Pakrac, a koji je bio središte života tadašnjeg pakračkog vlastelinstva obitelji Janković, dok je danas zaštićena kulturno – povijesna cjelina grada, nastala u 18. stoljeću.

Program počinje u 11 sati i to, kako navode organizatori, „Programom za mlađariju“. Najprije će voditeljica Daliborka Duchač male vrtlare Osnovne škole braća Radić iz Pakraca podučiti vlastelinskim vrtlarskim tajnama, a pola sata kasnije malo dramsko kazalište će upriličiti dramski ansambl područne škole Prekopakra, pod vodstvom Božidarke De Zan. Točno u podne počinje i mala lutkarska radionica.

U podne za sugrađanke koje će ove subote biti prigodno kostimirane, kreće uređivanje u baroknom frizeraju koji će voditi frizerske majstorice iz FS Lepka.

Od 13 sati kreće pivski banket pivovare „Slavonica“ s njihovim čuvenim pivom Grof i Carica, a od 14 sati ples i pjesma za pučanstvo uz nastup lokalnih kulturno-umjetničkih društava. Zainteresirani će se ove subote od 15 sati moći ulicama Pakraca provesti i kočijom Državne ergele Lipik, a u 15 sati započinje i radionica povijesnog plesa koju vodi Vlasta Rilling.

Povorka kostimiranih sudionika i ostalih gostiji manifestacije „Tragom Janklovića“ će u 16 sati krenuti u tradicionalnu šetnju pakračkim ulicama, a u 17 sati je na redu uvijek zabavna i zanimljiva tombola „Lov na sreću“.

U 18 sati na rasporedu je predstavljanje knjige „Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija“, autorica Balogh Janosne i Horvath Terezie, a nakon nje, od 19 sati slijedi barokna zabava uz koncert Osnovne glazbene škole i barokni ples gostiju iz Udruge Potkalničkih plemenitaša iz Gornje Rijeke.

Organizator najavljuje da će u slučaju lošeg vremena program i najavljeni sadržaji biti održani u objektima dvorišta kurije Janković.

Grad Pakrac

Back to top button